Det är med stor oro PEN mottagit beskedet om att militären i Myanmar genomfört en statskupp. Den 1 februari utlyste militären undantagstillstånd efter att ha genomfört en våg av arresteringar av politiker och regeringstjänstemän. Bland de gripna finns den folkvalda ledaren för NLD (Nationella demokratiska förbundet), Aung San Suu Kyi och presidenten Win Myint.
Militärkuppen skedde efter anklagelser från militären om valfusk i de allmänna val som hölls i november 2020. Väljarna gav en jordskredsseger till stöd för NLD, med över 80 procent av rösterna, vilket var ett rejält bakslag för det parti som stöds av militären, USDP. Fredagen den 29 januari avvisade Myanmars valkommission militärens påstående om valfusk.
-Myanmar har vridit klockan tillbaka tre decennier, då liksom nu var det armén mot folkets vilja. Det handlar inte bara om en kamp mellan militären som institution och ett politiskt parti. Det som nu sker är att militärens agerande strider mot den egna konstitutionella rollen.
Genom att tysta författare och dissidenters röster förs Myanmar allt närmare avgrunden. Världssamfundet måste nu göra allt för att återställa respekten för de mänskliga rättigheterna i landet, säger Salil Tripathi, ordförande i PEN Internationals Writers in Prison Committee.
PEN kräver att alla de som fängslats, omedelbart och villkorslöst släpps, och att Myanmars demokratiskt valda regering återinsätts. Militären måste följa och respektera landets konstitution, vilken endast ger presidenten makt att utlysa undantagstillstånd. Att militären ensidigt utropat ett undantagstillstånd utan presidentens samtycke undergräver allvarligt folkets vilja och ger en signal om en återgång till ett mörkt kapitel i landets historia.
“Militärens statskupp visar att den bräckliga vägen mot verklig demokrati i Myanmar nu har stängts. Protesterna från omvärlden måste tydligt visa att vapenmakt inte får krossa folkets vilja”. Det säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Svenska PENs kommitté för fängslade författare.