Runt om i världen tar författare stora risker genom att de vågar skriva texter som förtryckande makthavare inte vill höra. Författare utsätts för repressalier, fängslas, trakasseras, tvingas i exil och till och med dödas för det fria ordet. Inför Fängslade författares dag den 15 november introducerar vi härmed ett nytt tema i PEN/Opp som fokuserar på situationen för fängslade författare.
Temat är en fortsättning på en lång tradition av internationellt solidaritetsarbete. Och de texter som här föreligger läggs till det ständigt växande PEN-biblioteket av brännande texter och modiga röster.
Fler vittnesmål från och om fängelser runt om i världen kommer att publiceras framöver. I numret finns nu, utöver ledaren, tre texter varav två är skrivna från fängelse. Som vanligt i PEN/Opp publiceras texterna på svenska, engelska och originalspråk.
Översättaren Sarvenaz Ahmadi skriver om förtrycket mot litterärt verksamma i Iran och hur ord granskas, misstänkliggörs och förbjuds i Iran. Läs också två dikter från Belarus. En av den fängslade journalisten och poeten Katsjaryna Andrejeva och en av Taciana Niadbaj, människorättsaktivist, poet och ordförande för PEN Belarus.
På bilden syns två pennor som den etiopiska journalisten Martha Kumsa snidade under de nio år (1980–1989) hon satt i fängelse i väntan på rättegång. Hon snidade dem till Svenska PEN:s dåvarande ordförande Thomas von Vegesack.