Uiguriska forskaren Rahile Dawut firar sin födelsedag i fängelse

Den världskända och uiguriska forskaren Rahile Dawut försvann i december 2017 och dömdes under 2018 till livstids fängelse för att vara ett ”hot mot rikets säkerhet". Detta blev inte känt förrän i september 2023. Innan dess visste inte ens hennes familj vet vad som hänt henne. Rahile Dawut har skrivit mycket om uigurisk kultur och traditioner vilket förmodligen är grunden till att hon greps.

Idag, den 20 maj, fyller Rahile Dawut 58 år. En födelsedag hon tillbringar i fängelse. Via English PEN kan du skriva en hälsning till Rahile Dawuts familj och visa att hon inte är bortglömd.

Rahile Dawut var ett av fallen i Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster 2022. Hon var också en av dem som särskilt nämndes när Svenska PEN tillsammans med Världens Uiguriska författarförening, Svenska Uigur Union och Uyghur European Ensemble ordnade en uigurisk kulturdag den 27 april i Kista i år. Bland talarna under dagens fanns Hanna Sahlberg, Sveriges radios tidigare Kinakorrespondent, Fredrik Fällman från Svenska PEN:s styrelse och Patrick Hällzon, postdoktor i turkiska språk vid Institutionen för lingvistik och filologi, Uppsala universitet.

Patrick Hällzon har skrivit en text med anledning av Rahile Dawuts födelsedag som du kan läsa nedan. Läs gärna också hans text i PEN/Opp från 2020 om Rahile Dawut och uigurernas situation.

*

Rahile Dawut – Livstid i kinesiskt fängelse

Den 12 december 2017 var det meningen att Rahile Dawut skulle ta ett flyg från Urumchi till Peking. Hon kom aldrig med flyget utan ”försvann”. Långt senare har det framkommit att hon redan då blev fängslad, men uppgifterna var under flera år mycket knapphändiga. Det var således med förtvivlan, sorg och förbittring som jag och andra nåddes av nyheten i slutet av september 2023 att vår vän och kollega dömts till livstid i kinesiskt fängelse.

Livstid – bara ordet är svindlande! Vad betyder det för en människa och hennes anhöriga att få ett sådant besked?! Den absurda anklagelsen var att hon utgjorde ett ”hot mot statens säkerhet”. Förutom det grundlösa i anklagelsen har det kommit fram att domen avkunnades redan 2018, ett år efter det att hon ”försvann”. Hennes familj och vänner har slitits mellan hopp och förtvivlan då det enda man med säkerhet visste var att hon varit ”försvunnen” sedan december 2017. Trots domen vet vi fortfarande inte exakt var Rahile befinner sig eller hur hennes hälsa är, men förmodligen sitter hon fängslad utanför Urumchi. Mycket är fortfarande dolt i mörker.

Rahile arbetade på Xinjiang University i Urumchi och hon ordnade konferenser, bedrev forskning och utbildade en ny generation uiguriska etnologer och språkforskare. Hon föreläste ofta internationellt och besökte också Sverige. Hon var älskad och respekterad av sina studenter, vänner och kollegor. Personer som känner henne vittnar om en person som var full av omsorg för sina studenter.

Jag själv lyckas inte finna ord för att uttrycka hur betydelsefull hon varit för mig och hur mycket jag har att tacka henne för. Tack vare henne lärde jag mig så mycket om uigurerna, deras kultur och språk. Då jag besökte Urumchi brukade vi ses på universitetet där hon jobbade för att prata över en kopp kaffe. Rahile hade alltid olika projekt på gång men oavsett hur upptagen hon än var, tog hon sig alltid tid att träffas.

Mitt sista möte med Rahile var under en resa till Xinjiang våren 2017. I december samma år ”försvann” hon. Hon är ett av många offer för den kinesiska aggressionen i Xinjiang där uigurer och andra turkisktalande minoriteter har utsatts för kollektiv förföljelse, omfattande kulturförstörelse och massinternering i läger. Listan på övergreppen i Xinjiang är så omfattande att de svårligen kan sammanfattas i en text. Rahile Dawut är ett oskyldigt offer för detta omfattande förtyck som stora delar av omvärlden fortfarande blundar inför eller helt enkelt inte vet om. Idag är det Rahile Dawuts födelsedag.

– Patrick Hällzon