Författare i Turkiet riskerar sju och ett halvt års fängelse

Turkiska myndigheter måste släppa åtalet mot författaren Yavuz Ekinci, säger PEN International i ett uttalande. Yavuz Ekinci, som anklagas för att ha spridit så kallad terroristpropaganda genom sin bok Rüyası Bölünenler (Delad dröm), riskerar upp till sju och ett halvt års fängelse. Rättegången är planerad att starta den 18 september i Istanbul.

– PEN-rörelsen kommer att följa den absurda rättegången mot Ekinci noggrant, säger PEN Internationals ordförande Burhan Sönmez.

I mars 2023 slog en domstol fast att boken innehöll terroristpropaganda, varpå försäljningen stoppades och tryckta exemplar av boken beslagtogs. Ekinci har också tidigare dömts till ett villkorligt fängelsestraff för att ha spridit samma typ av material på dåvarande Twitter.

Yavuz Ekinci, som återkommande skriver om det kurdiska folkets lidande, har belönats med flera priser för sina noveller.

PEN International upprepar sina krav på att turkiska myndigheter respekterar yttrandefriheten och upphör med att applicera antiterrorlagstiftning på fredliga uttrycksformer.

Läs hela uttalandet hos PEN International (på engelska).

Foto: Ege Tonbul