Svenska PEN uppmärksammar årsdagen av Jîna Mahsa Aminis död med texter om proteströrelsen

Idag är det två år sedan Jîna Mahsa Amini dog efter att hon gripits och misshandlats av Irans moralpolis för att hon inte burit slöja på ett korrekt sätt. Hennes död blev startpunkten för proteströrelsen Kvinna Liv Frihet som innebar omfattande demonstrationer där kvinnor brände sina slöjor och klippte av sig sitt hår i protest.

För att uppmärksamma årsdagen kommer Svenska PEN med start idag att publicera ett antal texter som förhåller sig till proteströrelsen. Texterna finns att läsa på vår nättidskrift PEN/Opp och är en fortsättning på det nummer som publicerades under protesternas inledande fas. Flera av texterna finns på såväl svenska som engelska och originalspråk.

Publiceringen inleds med en text av Parvin Ardalan, journalist och medborgarrättsaktivist som länge arbetat med kvinnofrågor i Iran, vilket ledde till att hon 2007 dömdes till tre års fängelse. Hon bor numera i Sverige och är styrelseledamot och hedersmedlem i Svenska PEN.
Läs texten på svenska och persiska.

Vi publicerar en text av översättaren Sarvenaz Ahmadi som greps i samband med Kvinna Liv Frihet-protesterna. Hon har dömts till tre år och sex månaders fängelse och sitter sedan maj 2023 i Evinfängelset i Teheran.
Läs texten på svenska, engelska och persiska. 

Läs också Narges Mohammadi, människorättsaktivist och författare som 2023 tilldelades Nobels fredspris, som har smugglat ut ett uttalande från fängelset för att uppmärksamma tvåårsdagen av Jîna Mahsa Aminis död och Kvinna Liv Frihet-rörelsen. Mohammadi deltar också i en hungerstrejk tillsammans med flera politiska fångar i Evinfängelset.
Läs uttalandet på engelska.

Illustration: Dramaten