Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård och filosofiprofessorn Åsa Wikforss är initiativtagare till ett upprop som skrivits under av mer än 70 journalister, författare och forskare i Sverige.
Uppropet syftar till att uppmärksamma och synliggöra de hot, hat och trakasserier som riktas mot människor till följd av deras arbete som journalister, forskare och författare. Hat och hot skapar, utöver personligt lidande, en tystnadskultur och en tvekan inför att undersöka fakta, granska makten och förmedla kunskap.
– Samhället riskerar att tystna när människor inte längre vågar yttra sig i offentligheten. Att människor riskerar sin säkerhet bara för att de utövar sitt yrke är oacceptabelt. Här behöver vi alla tänka på att inte dras med i ett uppskruvat tonläge. Våra politiker har också ett ansvar att lyfta frågan och arbetsgivare måste se till att anställda som drabbas har någon att vända sig till och få hjälp, säger Kerstin Almegård, ordförande i Svenska PEN.
Utdrag från uppropet i DN:
Vi upplever att det skett en betydande normförskjutning i Sverige under det senaste decenniet. Mediekritik är viktigt i en demokrati och kritisk granskning är forskningens livsnerv. Men det som skett under senare tid är att kritiken blivit alltmer osaklig och känslobaserad och, framför allt, att den flyttats från innehållet i det som sägs till avsändaren – den enskilda journalisten, forskaren eller författaren.
Uppropet består också av vittnesmål om de hat, hot och trakasserier som de underskrivna upplevt.
Bild: Dagens Nyheter