Svenska PEN stödjer hotade bibliotekarier

Svenska PEN vill uttala sitt stöd för de bibliotekarier som den senaste tiden utsatts för hot och hat för att de inte anser att tidningen Nya Tider hör hemma på svenska folkbibliotek. Det är ett yrkesmässigt ställningstagande som är öppet för diskussion. För detta ska man inte hotas till livet.


Det finns enligt PEN goda skäl att anta att den här sortens kampanjer är organiserade av grupper som ser hot och hatspråk som sätt att påverka kulturpolitiken i Sverige. Det rör sig om ett nytt inslag i det svenska samhällsklimatet, där den som ifrågasätter den människosyn som kommer till uttryck i publikationer som Nya Tider ska skrämmas till tystnad. Att det föreligger ett helt nytt läge där extrema politiska grupper inte drar sig för att försöka tvinga fram självcensur genom riktade kampanjer bekräftas av studier från BRÅ liksom i Myndighetens för Kulturanalys rapport ”Hotad Kultur?” (2016).

 

Yttrandefrihetens fiender använder gärna yttrandefriheten som täckmantel för att kringskära den. Det är demokratins paradox att man måste och bör tillåta även demokratins motståndare att argumentera för sin sak. Men gränsen går vid olaga hot och det ingår i demokratins uppgifter att lagföra dem som gör sig skyldiga till det. PEN uppmanar därför svenskt rättsväsende att ta den här sortens hatbrott på större allvar och lägga större utredningsresurser på att efterforska de skyldiga – helt enkelt därför att den sortens hotkampanjer riktar sig rakt mot den demokratiska statens grundprinciper.

 

På svenska bibliotek ska mångfald råda och information och olika kulturyttringar finnas allmänt tillgängliga. Det är också en del av demokratins fundament. Men den som försöker styra urvalet genom mordhot och hatspråk är denna öppenhets fiende och ska bemötas som sådan.

 

Bibliotekarierna har nu placerats i frontlinjen för att försvara denna öppenhet. Det är polisens, åklagarnas och de ansvariga politikernas skyldighet att bistå dem.

 

Svenska PEN kommer under året att återkomma till just dessa organiserade hatspråkskampanjer då vi anser att de i nuläget är ett av de största hoten mot yttrandefriheten i Sverige och vi kommer att lägga större kraft på att belysa och motverka detta hot. 

 

Allvarligt läge för mediefriheten och de mänskliga rättigheterna i Turkiet

Allvarligt läge för mediefriheten och de mänskliga rättigheterna i Turkiet

Med anledning av det kritiska läget i Turkiet besökte en delegation med representanter från sex internationella yttrandefrihetsorganisationer landet 27 februari-2 mars. Delegationen gör här ett gemensamt uttalande för att uttrycka sin djupa oro för mediefriheten och de mänskliga rättigheterna i Turkiet, samt över att demokratin i landet är hotad.

Svenska PEN:s generalsekreterare Anna Livion Ingvarsson deltog i delegationen tillsammans med representanter för International Press Institute, Article 19, Reporters Without Borders, Association of European Journalists och European Centre for Press and Media Freedom.

PEN International om hoten mot Mishu Dhar

"Mishu Dhar har mycket goda skäl att frukta att han skulle mötas av hot och våld eller till och med mördas om han återvände till Bangladesh. Det är högst osannolikt att han trots de uppenbara mordhot han utsätts för skulle få något skydd av polisen."


I dag skriver Jennifer Clement, ordförande för PEN International, och Salil Tripathi, ordförande för PEN Internationals Fängslade författares kommitté, om Mishu Dhar i DN. Läs texten här. 

 

Hotade bloggaren Mishu Dhar skickas tillbaka

Hotade bloggaren Mishu Dhar skickas tillbaka

Den bangladeshiske bloggaren Mishu Dhar hotades till livet i sitt hemland. Nu vill Migrationsverket skicka tillbaka honom till Bangladesh. Svenska PEN och Förbundet Humanisterna anser att beslutet strider mot Sveriges åtagande att skydda yttrandefriheten.


Mishu Dhar, som har en mastersexamen i matematik, kom till Sverige på ett studentvisum, men motivet bakom resan var hans rädsla för att bli dödad på grund av vad han skrivit i sin blogg. Under flera år hade han fått ta emot hot i form av telefonsamtal, sms och mejl, och sommaren 2014 överfölls han och misshandlades av okända män. Mishu kom till Sverige i februari 2015. Ett par veckor senare inledde islamistiska grupper i Bangladesh en serie mord på bloggare, förläggare, redaktörer och akademiker med sekulära åsikter. 

Stefan Löfven bör kräva att Narges Mohammadi friges

Stefan Löfven bör kräva att Narges Mohammadi friges

Inför statsminister Stefan Löfvens resa till Iran den 11-12 februari 2017, vill vi i Svenska PEN framföra vår allvarliga oro över utvecklingen i Iran. Under decennier har grundläggande mänskliga rättigheter utsatts för grova kränkningar och den redan kraftigt begränsade yttrandefriheten är ständigt föremål för nya attacker.

Vår förhoppning är att statsministerns och den svenska delegationens resa ger tillfälle att uppmärksamma och föra dialog om Irans ansvar att vidta åtgärder för att dessa kränkningar ska upphöra – det är viktigt att resan inte innebär ett tyst överseende med hur mänskliga rättigheter gång på gång kränks. En av de frågor som bör lyftas är kravet på att journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi omedelbart släpps fri från fängelset i Teheran.