STOCKHOLM: Kultur och medier i nationalkonservatismens Centraleuropa – oberoende eller politisk styrning?

Kultur och medier i nationalkonservatismens Centraleuropa – oberoende eller politisk styrning?

22 mars kl 18-19
I biblioteket på Bonniers konsthall
Fri entré, ingen föranmälan krävs

Samtalet är på engelska

Det senaste decenniet har nationalkonservativa regeringar förändrat den demokratiska verkligheten i Centraleuropa. Det gäller inte bara de mest kända exemplen: Fidesz i Ungern och Lag och Rättvisa i Polen, utan också andra länder i regionen.

Hur har denna utveckling påverkat författares och journalisters vardag? Hur blir det för public service och kulturinstitutioner – och för oberoende medier och fristående kulturutövare – när den politiska styrningen förstärks? Vad händer med kvinnors och hbtqi-personers villkor, och med etniska och andra minoriteter? Och hur sprider sig dessa idéer, inte bara i närområdet eller Europa, utan också till Brasilien och USA – och i vems intresse ligger det? 

Och inte minst:  vad kan vi i Sverige ta för lärdom av detta?

Detta diskuterar Svenska PEN tillsammans med två framstående författare från regionen: Zsófia Bán och Natascha Strobl.

Medverkande: Zsófia Bán, Natascha Strobl, Peter Karlsson och Cecilia Hansson (moderator).

Zsófia Bán är författare, kritiker och litteraturvetare, verksam på ett universitet i Budapest. Hon har bland annat skrivit om historia, minne och genus. 2019 fördömdes en barnbok av henne av ett högerextremt parti som "homosexuell propaganda", och kort efteråt stiftade regeringspartiet Fidesz en lag om att barnböcker med liknande tematik måste vara inplastade i bokhandeln och stå utom synhåll för barn.

Natascha Strobl är österrikisk statsvetare, journalist och författare. Hon är expert på högerextremism och skriver bland annat för Der Standard, Zeit online och TAZ. Dessutom analyserar hon regelbundet konservativa politikers språk och strategier på twitter, under #NatsAnalyse. Hennes prisade "Radikaliserad konservatism"finns på svenska i översättning av Hillevi Jonsson (Bokförlaget Atlas, 2022)

Peter Karlsson är förläggare/redaktör på Norstedts med ungersk bakgrund och har länge följt utvecklingen i Ungern, bland annat inom PEN, där han var styrelseledamot 2011–2015 och igen sedan 2022.

Cecilia Hansson är författare, journalist och styrelseledamot i PEN. Hennes senaste böcker är Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa och romanerna Au pair och Snö och potatis. Hon bor i Stockholm och skriver regelbundet för Svenska Dagbladet.

Bilder: Zsófia Bán (Foto: Gáspár Stekovics), Natascha Strobl (Foto: Nurith Wagner-Strauss), Peter Karlsson, Cecilia Hansson. (Foto: Martin Vallin).

 Programmet arrangeras i samarbete med Bonniers konsthall.

Svenska PEN är en ideell förening för författare, översättare och bibliotekarier m.fl som verkar inom det litterära fältet och för det fria ordet. Vår verksamhet stöds av Stiftelsen Natur & kultur, SIDA, Grupp Krilon, Statens Kulturråd, Svenska Akademien, och Region Stockholm, samt privata givare. Programverksamheten i Stockholm genomförs med särskilt stöd från Region Stockholm.

*Grupp Krilon består av företag och organisationer som på olika sätt engagerar sig i yttrandefrihetsfrågor, och nu valt att ge ett årligt stöd till Svenska PEN:s arbete för det fria ordet. Grupp Krilons medlemmar är Adlibris, Bokhandelsgruppen med Akademibokhandeln och Bokus, Bonnierförlagen, Bookmark, Hedlund Agency, Historiska Media, Lind & Co, Natur & Kultur, Norstedts förlagsgrupp och Salomonsson Agency.