Programarkiv — Svenska PEN

Hanna Nordell

Stockholm: Hotet mot yttrandefriheten i Sverige

Stockholm: Hotet mot yttrandefriheten i Sverige

Fredag 12 maj, 15:30, Stora Nygatan 7'

Yttrandefrihetsfrågorna blir alltmer brännande här i Sverige. Nya spionlagar. Hat och hot i sociala medier. Politiker som inte förstår innebörden av armlängds avstånd. Ett public service alltmer utsatt för påtryckningar och kritik. De frågor som Svenska PEN länge bevakat utomlands, i länder som Ungern, Turkiet, eller för den delen USA, har flyttat innanför våra egna gränser. Det nya politiska klimatet vad gäller kulturpolitik gör att författare, journalister och bibliotekarier, står inför en ny verklighet med hot och hat och självcensur på en ny nivå. Så hur rustar vi oss för denna nya verklighet? Medverkande: Karin Pettersson (Aftonbladet), Anders Q Björkman (SvD), Judith Kiros (poet, journalist), Kerstin Almegård (Svenska PEN).

STOCKHOLM: Kultur och medier i nationalkonservatismens Centraleuropa – oberoende eller politisk styrning?

STOCKHOLM: Kultur och medier i nationalkonservatismens Centraleuropa – oberoende eller politisk styrning?

22 mars kl 18-19 i biblioteket på Bonniers konsthall
Fri entré, ingen föranmälan krävs

Det senaste decenniet har nationalkonservativa regeringar förändrat den demokratiska verkligheten i Centraleuropa. Det gäller inte bara de mest kända exemplen: Fidesz i Ungern och Lag och Rättvisa i Polen, utan också andra länder i regionen. Hur har denna utveckling påverkat författares och journalisters vardag? Hur blir det för public service och kulturinstitutioner – och för oberoende medier och fristående kulturutövare – när den politiska styrningen förstärks? Vad händer med kvinnors och hbtqi-personers villkor, och med etniska och andra minoriteter? Och hur sprider sig dessa idéer, inte bara i närområdet eller Europa, utan också till Brasilien och USA – och i vems intresse ligger det? Medverkande: Zsófia Bán, Natascha Strobl, Peter Karlsson och Cecilia Hansson (moderator).

STOCKHOLM: Att skildra kriget

STOCKHOLM: Att skildra kriget

24 februari 19:00. Kulturhuset Stadsteatern

Välkomna att ta del av författarsamtal, läsningar, musik och konstfilm med medverkade från Ukraina, Rwanda, Palestina, Afghanistan och Sverige. Evenemanget är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Svenska PEN. Medverkande: Scholastique Mukasonga, Somaya El Sousi, Ljuba Jakymtjuk, +93, Insomnia taxxi, Juan-Pedro Fabra Guemberena.

MALMÖ: En kväll för Iran

MALMÖ: En kväll för Iran

1 februari 17:30-19:30. Plats: Ljusets kalender, Malmö stadsbibliotek

Möt upp för en kväll med föreläsningar, läsningar och musik för att uppmärksamma och berätta om läget i Iran. Moderator för kvällen är Mitra Pooyandeh. Denna kväll får du fördjupad kunskap om läget i Iran idag, och analys av möjligheter för Irans framtida utveckling, du får höra nyskrivna texter på persiska och svenska och kan förhoppningsvis hitta nya vägar till handling. En kväll för Iran arrangeras av Biblioteken i Malmö i samarbete med Dawit Isaak-biblioteket och PEN Malmö.

Göteborg: Fängslade författares dag

Göteborg: Fängslade författares dag

Tisdag 15 november 18:00 Stadsbiblioteket, Göteborg,
Fängslade författares dag: Turkisk yttrandefrihet – en svensk angelägenhet


Något av det första Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson gjorde efter han tillträtt, var att be om ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Det som ska diskuteras är Turkiets krav på bland annat utlämning av ”misstänkta terrorister” för att landet ska ställa sig bakom Sveriges Natoansökan. Men vem definieras som terrorist i ett land där ogrundad häktning, tortyr och försvinnanden varit utbredda och systematiska under lång tid? Och där de drabbade ofta är journalister, författare och människorättsaktivister?

Stockholm: Fängslade författares dag

Stockholm: Fängslade författares dag

Tisdag 15 november kl 18-20
Bistro Guld på Sven-Harrys konstmuseum

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet. I år riktar programmet uppmärksamhet åt den mycket oroande situationen för uigurer och hur den kinesiska regimens förtryck av den uiguriska kulturen hotar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten. Kvällen bjuder på poesi, musik och tal. Medverkar gör bland annat poeten Abdushukur Muhammet och skådespelaren Lena Endre. Kulturminister Parisa Liljestrand delar ut Tucholskypriset som i år tilldelas den uiguriske författaren Perhat Tursun.

Samtal om Turkiet

Samtal om Turkiet

STOCKHOLM: Onsdagen den 1 juni kl 18- 19.30 i Palmesalen på ABF, Sveavägen 41. Seminariet hålls på engelska. Tiotusentals personer sitter idag fängslade i Turkiet, av dem är många journalister och författare. Med hjälp av svepande anti-terroristlagar har merparten anklagats eller dömts för kopplingar till terrorism. Vad innebär Turkiets villkor för att godkänna Sveriges Nato-ansökan?

DAGENS NICARAGUA – EN BORTGLÖMD DIKTATUR

DAGENS NICARAGUA – EN BORTGLÖMD DIKTATUR

STOCKHOLM. måndag den 25 april, kl 18:30-20:30, Författarnas Hus, Drottninggatan 88B

Ordets och tankens frihet existerar inte längre i Nicaragua; alla oberoende medier i landet har stängts ned och tiotusentals människor, däribland många politiker, journalister, studenter, universitetslärare och författare, har flytt landet. På Författarförbundet kommer den nicaraguanska författaren Gioconda Belli, som nu lever i exil, att läsa ett urval av sina dikter samt berätta om läget i Nicaragua idag. Kvällen bjuder också på ett panelsamtal om situationen för författare och journalister i Nicaragua, och vad omvärlden kan göra för att stötta motståndet och de politiska fångarna.

Share

Vilket skydd finns för visselblåsare när pipan är digital?

Vilket skydd finns för visselblåsare när pipan är digital?

MALMÖ, 6 april 18:00. Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

Vilket skydd finns för digitala visselblåsare och vilka rättigheter kan de åberopa? Det är frågor som mest kanske har belysts genom fängelsedomen mot Chelsea Manning, Edward Snowdens exil och ett eventuellt stundande utlämnande av Julian Assange till USA. Men det finns en mängd mindre uppmärksammade fall med personer som gjort viktiga avslöjanden på nätet och därefter förföljts, hotats och fängslats.PEN Malmö bjuder in till ett samtal för att belysa digitala visselblåsares utsatthet och rättigheter. Med Peter Sunde, Birgitta Jónsdóttir, Isobel Hadley-Kamptz, modererat av Lotte Folke Kaarsholm.
Fri entré.