#33 Kinas förtryck av uigurer / www.penopp.org
I det nya numret av PEN/Opp är vi stolta över att presentera en rad uiguriska författare, poeter och aktivister, som trots Kinas brutala förtryck och behandling av dem, vågat stå upp mot regimen och stridit för sina rättigheter.
Utplånandet av uigurernas kultur, identitet, religion och traditioner har länge varit en aktiv del av de kinesiska myndigheterna politik. Under diktatorn Xi Jinpings ledning har förtrycket trappats upp och blivit allt hårdare. Enligt FN har en miljon uigurer internerats i kinesiska statens så kallade omskolningsläger. Det som händer i Xinjiangprovinsen är ett skolboksexempel på kulturell etnisk rensning. Med föräldrar i omskolningsläger och barn på kinesiskspråkiga internat kan man effektivt sudda bort den kulturella identiteten.
Elnaz Baghlanian, chefredaktör för PEN/Opp, skriver i sin ledare:
”Som ett led i denna kulturella rensning har Kina systematiskt gett sig på att förfölja och fängsla uiguriska författare, journalister, konstnärer och andra kulturpersonligheter. För oss i PEN är detta föga förvånande. Vi ser denna tendens världen över. Vill man tysta ett folk, är författare, journalister, konstnärer och andra kulturpersonligheter de första man angriper. Slående för det här numret är att samtliga uiguriska skribenter som medverkar i det i dag lever i exil.”
Under de kommande veckorna kan ni ta del av smärtsamma, modiga, ilskna och inte minst vackra texter och poesi som sätter ord på det fasansfulla som pågår i Xinjiangprovinsen just nu. Vi är särskilt glada över att publicera några av dem även på uiguriska. Hoppas att ni vill ta del av dem!
Läs de första texterna:
Abduweli Ayup / Min första cellkamrat i Kashgar
Den uiguriske författaren och språkforskaren Abduweli Ayup tillhör en av alla hundratals människor som suttit fängslad i de så kallade omskolningslägren i Xinjiangprovinsen. Hans brott var att han talade och undervisade i uiguriska. Här publicerar vi ett utdrag ur hans kommande fängelsememoar. ”Hur mycket jag än hade försökt föreställa mig hur kinesiska officerare behandlar uiguriska fångar hade jag aldrig trott att det skulle vara så här”, skriver han. Läs texten här.
Maya Wang / Robotarna ser oss
Kina är det land i världen där användningen av ansiktsigenkänning är allra mest utbredd och där teknologin byggs ut och utvecklas i en rasande fart. Maya Wang, Kinaforskare på Human Rights Watch, berättar här hur denna teknologi används av regimen för att förtrycka och kontrollera uigurer i Xinjiangprovinsen och hur vardagen kan se ut när varje steg man tar övervakas.Läs texten här.
Maria Georgieva / Intervju med Jewher Ilham, dotter till den fängslade aktivisten Ilham Tohti
Den uiguriske akademikern Ilham Tohti kämpade i 20 år för uigurers rättigheter i Kina och för att främja dialogen mellan dem och han-kineser innan han 2014 dömdes till livstids fängelse för ”separatism”. Journalisten Maria Georgieva har intervjuat hans dotter Jewher Ilham som var med honom när han arresterades på flygplatsen i Peking. I dag vet hon inte ens om fadern fortfarande är i livet. Läs intervjun här.
PEN/Opp är en internationell nättidskrift som startades 2011 av Svenska PEN med syftet att ge utrymme till författare och journalister som inte tillåts att publicera sig i sina hemländer. Den är i dag en unik plattform för samtal om yttrandefrihet, litteratur, kultur och politik ur ett globalt perspektiv med läsare i 150 länder. PEN/Opp publiceras med hjälp av bidrag från SIDA, PEN International och Statens Kulturråd.
För frågor om PEN/Opp, kontakta:
Elnaz Baghlanian
Chefredaktör
E-mail: elnaz.baghlanian@svenskapen.se
Tel: 0702-72 57 33
Illustration: Kajsa Nilsson