Svenska PEN protesterar mot beslutet att förbjuda människorättsorganisationen Memorial

Högsta domstolen i Ryssland meddelade idag att Rysslands främsta människorättsorganisation, Memorial International Society härmed är förbjuden. Igår beslutades också att historikern Jurij Dmitrijev, som varit ordförande för Memorials lokala gren i Karelen, får sitt fängelsestraff förlängt från 13 till 15 år. Och imorgon den 29 december kommer Memorials systerorganisation Memorial Human Rights Centre att tas upp i Moskvas tingsrätt. 

- Beslutet mot Memorial är ännu ett led i det allt hårdare politiska klimatet i Ryssland. Steg för steg har demokratins förutsättningar monterats ned, säger Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.

- Domen mot Jurij Dimitrijev visar än en gång att den politiska makten i Ryssland inte skyr några medel för att tysta en röst som stämplats som obekväm. Dmitrijevs forskning är inte bara nödvändig för att ge offren och deras anhöriga upprättelse, utan även för att ge det ryska folket och omvärlden kunskap om brotten som begicks under Stalins terror, säger Elisabeth Löfgren, ordförande Fängslade författares kommitté. 

Rättegångarna mot Memorial och dess företrädare har mötts av omfattande internationella protester och flera PEN center har kraftigt fördömt den illavarslande utveckling som nu råder i landet. I ett tidigare uttalande konstaterade till exempel Jelena Tjizjova, styrelseledamot i Sankt Petersburg PEN att ”Memorials arbete och öde är avgörande för Ryssland och omvärlden. Mänskliga rättigheter, värdighet och historia tillhör oss alla. Vårt gemensamma minne måste förbli levande och tragedier från det förflutna får inte upprepas.” 

Bakgrund

Memorial grundades i Ryssland 1988. Organisationen har dokumenterat politiskt förtryck i Sovjet- och postsovjetiska Ryssland och bidragit med juridiskt och moraliskt stöd för dess offer. Fredspristagaren Andrej Sacharov var en av Memorials grundare.

Inledningsvis fick organisationen visst lokalt stöd men myndigheternas attityd har förändrats i takt med den ökande glorifieringen av Sovjets förflutna och Putins uttalande att ”den överdrivna demoniseringen av Stalin är en attack mot Sovjetunionen”.

Lagen om ”utländska agenter” antogs år 2012, den innebär svåra restriktioner för organisationer som får bidrag från utlandet. År 2015 kom ytterligare en lag om ”oönskade organisationer” som ger myndigheterna rätt att förbjuda internationella organisationer att verka i landet. Lagen om ”utländska agenter” har ytterligare skärpts och omfattar nu även media och enskilda bloggare som får bidrag från utlandet. 

Jurij Dmitrijev har i över tre decennier forskat om Stalinterrorn i Karelen på trettiotalet. Genom träget arbete både på KGB-arkiven och ute i de djupa karelska skogarna har han lyckats kartlägga flera massavrättningsplatser från Stalintiden, som nu fungerar som platser för hågkomst och som ett sätt att ge det moderna Ryssland en möjlighet att göra upp med sitt förflutna.

Jurij Dmitrijev är det tredje fallet i Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster. Läs mer om kampanjen här: https://www.svenskapen.se/tolv-tystade-rster