Fyra månader in i kriget blir läget för yttrandefriheten i Ryssland allt svårare. Putin har tagit greppet. Hur gick det till? Och finns det några fickor kvar, eller har alla som vill använda det fria ordet tystats eller gått i exil?
YTTRANDEFRIHETSPODDEN #25 - Kan man vara opartisk?
Public service får ofta kritik från höger för att vara allt för vänstervridet, och från vänster för att släppa fram högerextrema åsikter. Andra kritiker menar att journalistiken allt för ofta presenterar för- och emot-argument, även när det handlar om uppenbara sakfel eller fritt flygande åsikter. Är det så? Och hur resonerar public service kring sin roll som opartisk granskare?
YTTRANDEFRIHETSPODDEN #24 - Vad händer med yttrandefriheten i Ukraina?
Det sägs att krigets första offer är sanningen, och propagandakriget föregick den ryska invasionen av Ukraina. Men vad händer med yttrandefriheten i Ukraina nu, och hur var det innan kriget började. Välkommen att lyssna till ett samtal mellan:
Olha Mukha, PEN International
Kalle Kniivilä, journalist och författare till bland annat boken Krim tillhör oss.
Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.
YTTRANDEFRIHETSPODDEN #23 - Modersmålets betydelse
Frågan om modersmålets betydelse blir allt mer omdiskuterad. I politiken reses krav på att tona ned eller helt slopa modersmålsundervisning, samtidigt som allt fler pekar på modersmålets avgörande betydelse, som rättighet och som identitet och möjlighet för att lära nya språk. I samtalet, som hålls på Modersmålets dag, 21 februari, deltar Dmitri Plax, styrelseledamot för Svenska PEN, Janina Orlov, översättare, och Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.
Samtalet streamas live och publiceras även som pod i serien Yttrandefrihetspodden.
Yttrandefrihetspodden #21 - Är det verkligen en bra idé att förbjuda Förintelsen?
En utredning om att förbjuda förnekelse av Förintelsen är tillsatt av regeringen, men ytterst få verkar tycka att detta är en bra idé. Varför då? Och är förslaget ett led i en bredare trend där yttranden och ord ska begränsas? Hör Susanne Nyström, ledarskribent på DN, och Svante Weyler, Svenska kommittén mot antisemitism.
Programledare: Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.
Yttrandefrihetspodden #20 - Afghanistan
YTTRANDEFRIHETSPODDEN #19 - BELARUS OCH YTTRANDEFRIHETEN
Yttrandefrihetspodden släpper idag det första av tre specialavsnitt om Belarus. Yttrandefrihetspoddens Jenny Aschenbrenner och Svenska PEN's projektledare för Belarus Stefan Ingvarsson samtalar i detta avsnitt med poeten, författaren och kulturjournalisten Inga-Lina Lindqvist, författaren och översättaren Alena Kazlova samt författaren, översättaren och konstnären Dmitri Plax.
YTTRANDEFRIHETSPODDEN #18 - Är allt bara mörker?
I år är det tio år sedan den arabiska våren och det mesta tycks ha gått åt fel håll när det gäller demokratin i de länder där hoppet tändes under några månader på våren 2011. Gäller detsamma för yttrandefriheten? Eller finns det ljuspunkter i mörkret? Yttrandefrihetspodden fick ett samtal med Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén, direkt från Kairo.
YTTRANDEFRIHETSPODDEN #17 - Hoten mot Amanda Lind
För några veckor sedan berättade kultur- och demokratiminister Amanda Lind hur hon utsatts för hot och hat. Hon är bara en av många, främst kvinnliga politiker, som mött detta i sociala medier.
Hur påverkar det yttrandefriheten? Och vad kan politiken och samhället göra för att debatten ska bli bättre, roligare, sundare?
YTTRANDEFRIHETSPODDEN #16 - Var det rätt att stoppa Trump från Twitter?
De stora sociala mediejättarna har på senare tid blivit mer aktiva för att stoppa hat och hot från sina flöden, och Donlad Trump har stängts av helt från Twitter. Men ska tech-jättarna ägna sig åt den sortens kontroll? Eller är det en uppgift för lagstiftarna? Yttrandefrihetspodden möter den här gången Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert i ett samtal om allt från svensk grundlag till Facebooks roll. Och det blev några ord om Tidaholm också.
Yttrandefriheten i Indien
Lyssnar de på dig just nu?
Teknikutvecklingen har gjort det möjligt att hacka våra liv och övervaka strängt taget varje steg vi tar. Men hur omfattande är kontrollen av oss egentligen? Lyssna på detta rykande aktuella samtal mellan författaren och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo och PEN:s Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson.
Har yttrandefriheten en chans i Belarus?
Är yttrandefriheten i USA hotad på allvar?
Ryssland och yttrandefriheten under coronakrisen
Pressen mot fria och oberoende medier och det fria ordet i allmänhet har ökat under Putins alla år vid makten. Men hur har utvecklingen sett ut under den senaste krisen? I nya episoden av Yttrandefrihetspodden samtalar vi med DN:s Anna-Lena Laurén och det tidigare kulturrådet i Moskva, Stefan Ingvarsson.
I coronakrisens skugga - yttrandefrihetspoddden möter Henrik Berggren
I skuggan av coronakrisen passar auktoritära ledare på att strama åt yttrandefriheten. Men är detta verkligen något nytt? Har inte kriser i alla tider använts på det viset? Och varför verkar den folkliga acceptansen för detta så mycket större helt plötsligt? Yttrandefrihetspoddens Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson samtalar med historikern och författaren Henrik Berggren
Kulturen och det där med armslängds avstånd
Många är rädda för att Sverigedemokraternas kulturpolitik i Sölvesborg ska bli mer regel än undantag under de kommande åren.I årets andra avsnitt av PEN:s Yttrandefrihetspodd träffar vi Sofia Lenninger, som fick sluta som kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg, och Per Wirtén, författare och styrelseledamot i Svenska PEN
Vad händer med yttrandefriheten i Ungern?
Friheten som kom av sig - Yttrandefrihetspodden möter Axel Kronholm
För tio år sedan verkade Myanmar vara på väg mot demokrati och en fungerande yttrandefrihet. Men reformerna kom av sig, och nu har det gått åt fel håll, både i Myanmar och andra delar av Sydostasien. Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson samtalar med journalisten och Sydostasienexperten Axel Kronholm, som bland annat driver Asienpodden tillsammans med Vilhelm Stokstad.
Samtal som livshållning – Yttrandefrihetspodden möter Stina Oscarson
Kan man samtala med vem som helst? Bör man samtala med vem som helst? Regissören och dramatikern Stina Oscarson brukar svara ja på sådana frågor. Och för det har hon fått både kritik och beröm.
PEN:s ordförande Jesper Bengtsson bjöd henne till ett samtal om samtal, och ställde frågan hur hennes hållning hänger ihop med yttrandefriheten