Kambodjanska politiska analytikern Kem Ley har mördats

Under senare år har det politiska klimatet i Kambodja hårdnat alltmer, och det har blivit allt svårare för oppositionella och regimkritiska att verka i landet. En av kämparna för yttrandefrihet och demokrati, Kem Ley, sköts till döds söndagen den 10 juli på ett kafé på en bensinstation i korsningen Boulevard Monivong – Mao Tse Toung i centrala Phnom Penh. 

En person har arresterats för dådet, som enligt polis rörde sig om en dispyt om pengar, men oppositionsledaren Sam Rainsy menar att det är ett politiskt mord och att det är regeringen, Cambodian Peoples Party och premiärminister Hun Sen, som ligger bakom.

Kem Ley var en av grundarna av Grassroot Democracy Party, och han var en välkänd debattör och förkämpe för demokrati på gräsrotsnivå. Efter valet sommaren 2013, då internationella observatörer kom fram till att regeringen blev sittande vid makten på grund av valfusk, grundade Kem Ley det sociala nätverket Khmer to Khmer, och blev en ledstjärna för oppositionella i det politiska kaos som uppstod.

Kem Leys konkreta arbete bestod till stor del av att framträda som debattör i media, hålla workshops inom fristående organisationer, samla människor runt om i landet till möten och initiera diskussioner på ett plan som berörde människors vardag och livssituation. Han hade en fantastisk förmåga att ställa frågor på ett sätt som uppmuntrade människor att tänka själva.

Mordet på Kem Ley är ett dråpslag mot kampen för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter i Kambodja. Han har lämnat en stor del av befolkningen i sorg och saknad, och också i ovisshet och skräck inför framtiden.

Anna Mattsson

 

Inget nytt åtal mot Mohammad Sadiq Kabudvand

Den kurdiske journalisten och författaren Mohammad Sadiq Kabudvand avbröt den 10 juni sin månadslånga hungerstrejk efter att ha fått garantier för att myndigheterna inte kommer att väcka nytt åtal mot honom.

Kabudvand avtjänar sedan 2008 ett tioårigt fängelsestraff och hans hälsa har allvarligt försämrats under fängelsetiden. Efter att ha avslutat hungerstrejken beviljades Kabudvand en fyra dagars permission i hemmet.

Svenska PEN och PEN International kräver att han friges helt och får möjlighet att fritt söka läkarvård. 

 

Tre nya hedersmedlemmar i Svenska PEN

Vid Svenska PEN:s senaste styrelsemöte valdes tre nya hedersmedlemmar in: Narges Mohammadi, Jorge Olivera Castillo och Ángel Santiesteban Prats.

En närmare presentation av Narges Mohammadi, journalist och människorättsaktivist som sitter fängslad i Iran, finns att läsa här. Där finns också en nyskriven text av henne från fängelset.

De andra två nya hedersmedlemmarna tillhör den skara kubanska författare, journalister och bloggare som dömts till olika straff för att ha försökt uttrycka sig fritt på Kuba.

Kubas regim kontrollerar alla landets kommunikationsmedel, och internet får enligt regeringen inte användas för aktiviteter som bryter mot "den allmänna säkerheten, integritet, oberoende och nationell suveränitet" på Kuba. Dessa villkor tillämpas i stor utsträckning mot fria journalister, dissidentförfattare, konstnärer och alla som öppet kritiserar regimen. De blir också ofta föremål för smutskastningskampanjer, överfall och godtyckliga arresteringar.

Det är vanligt förekommande att kubanska säkerhetstjänstemän hotar regimkritiker med att bli dömda som kriminella om de fortsätter att delta i "kontrarevolutionära" aktiviteter. I vissa fall släpps fångarna efter att ha fått dessa officiella varningar, vars syfte är att avskräcka dem från att delta i aktiviteter som kan vara negativa för regeringen. 

Jorge Olivera Castillo (t.v. på bilden) är kubansk poet, författare och journalist. 2003 fängslades han, tillsammans med 74 andra kubanska dissidenter, under den så kallade svarta våren. Han dömdes till 18 års fängelse, vilket senare omvandlades till skyddstillsyn på grund av hälsoskäl. Den kubanska säkerhetspolisen har flera gånger hotat att återkalla hans skyddstillsyn om han inte slutar att kritisera regimen. Han är nu fånge i sitt land och under övervakning av människor från regimen i området där han bor.

Ángel Santiesteban Prats (t.h. på bilden) är flerfaldigt prisbelönt kubansk författare vars romaner publicerats i 15 länder. Han har suttit av tre år av ett femårigt fängelsestraff, som omvandlades till skyddstillsyn för knappt ett år sedan. För närvarande är han vid dålig hälsa och är dagligen övervakad av säkerhetspolisen i sitt hem. 

 

Mohammad Sadiq Kabudvand förd till sjukhus

Den iranske journalisten och människorättsaktivisten Mohammad Sadiq Kabudvand, som har suttit fängslad i Evinfängelset sedan juli 2007, hungerstrejkar sedan 23 dagar.

Enligt de senaste nyheterna har Mohammad Sadiq Kabudvand förts från Evinfängelset till sjukhus. Om han fortsätter sin hungerstrejk ökar risken för hjärtinfarkt enligt läkare, och Kaboudvand har lagts in för intensivvård. 

Mohammad Sadiq Kabudvand är hedersmedlem i Svenska PEN.

Narges Mohammadi skriver från fängelset

Den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi har enligt uppgift nyligen dömts till tio års fängelse, bland annat för att ha "spridit propaganda mot systemet" och ha varit medlem i "en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten".

Den senare åtalspunkten gäller hennes medlemskap i organisationen Step by Step to Stop the Death Penalty som arbetar mot dödsstraff i Iran, en fråga som Mohammadi varit mycket engagerad i.

Can Dündar och Erdem Gül dömda till fängelse

Domen mot Cumhüriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül föll fredagen den 6 maj. Dündar dömdes till fem år och tio månader i fängelse, Gül till fem år. Även om åklagarens krav på livstids fängelse med hårda restriktioner avvisades av domstolen är domen ett övergrepp mot det fria ordet.

Svenska PEN fortsätter att stödja Dündar och Gül i deras kamp för ett fullständigt frikännande.

 

I en paus i domstolsförhandlingarna attackerades Can Dündar av en beväpnad man som avlossade flera skott mot honom, men utan att träffa. Någon förklaring till hur attentatsmannen kunnat ta sig igenom säkerhetskontrollerna kring domstolen har inte givits. Dündar själv kommenterade händelsen med att han just hade överlevt två övergrepp: ett utanför rättssalen och ett inne i den.

Samma dag som rättegången mot Dündar och Gül avslutades dömdes ytterligare två journalister knutna till Cumhüriyet till fängelse. Veckan efter attacken mot Charlie Hebdo publicerade journalisterna Hikmet Cetinkaya och Ceyda Karan två uppslag om den, illustrerade bland annat med den satirteckning som fanns på omslaget till det första numret efter attacken och som föreställde profeten Muhammed med en skylt med texten Je suis Charlie. För detta åtalades de för att ha ”hetsat till religiöst hat och fientlighet” och för att ha ”sårat religiösa känslor”. På den första punkten dömdes de till två års fängelse, medan de frikändes på den andra.

Flera andra rättegångar mot oppositionella journalister, författare och akademiker pågår samtidigt i Turkiet. I skydd av flyktingavtalet med EU går president Erdogan allt längre i sin strävan att tysta alla oppositionella röster inom landet. Måndag 16 maj medverkar Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo i ett samtal om detta på Publicistklubben i samband med att klubbens Anna Politkovskaja-pris delas ut till Dündar och Gül.

Vi stöttar sekulära bloggare och fritänkare i Bangladesh

Vi stöttar sekulära bloggare och fritänkare i Bangladesh

Nordiska och estniska PEN fördömer våldshandlingarna och kräver skydd för de som är i fara.

Yttrandefriheten är återigen allvarligt hotad i Bangladesh där fyra fritänkare har mördats brutalt bara inom en månad:

* Den 25 april mördades Xulhaz Mannan, hbt-aktivist och en av redaktörerna på Bangladesh enda hbtq-tidskrift Roopbaan, och hans partner, arbetskollega och USAID-anställde Tanay Mojumdar i Xulhaz Mannans lägenhet.

* Den 23 april höggs akademikern och kulturaktivisten professorn Rezaul Karim Siddique brutalt ihjäl i Rajshahi.

* Juridikstudenten Nazimuddin Samad skrev ett kritiskt inlägg om islam på sin Facebook-sida. Den 7 april blev han brutalt mördad i Dhaka.

Under 2015 blev fem sekulära bloggare, aktivister, författare och utgivare dödade i attacker. Bland dem fanns Avjit Roy, grundare av Bangladesh ledande sekulära blogg Mukto-Mona.

De här brutala dåden vill skicka ut ett skrämmande budskap. Förhållandena för ateister i Bangladesh innebär tystnad, rädsla och livsfara. Den nya trenden av ökande våld från radikala islamistiska grupper mot sekulära fritänkare, och religiösa och sexuella minoritetsgrupper är alarmerande. Det är också oväntat från ett sekulärt land som har en sammansatt nationell identitet och lång historia av tolerans.

Fler brutala mord på fritänkare i Bangladesh

Igår mördades redaktören och aktivisten Xulhaz Mannan i Dhaka. Mannan var en av redaktörerna för Roopbaan, Bangladeshs enda hbtq-tidskrift.

Mordet på honom skedde bara två dagar efter att professor Rezaul Karim Siddique, som undervisade i engelska i Rajshahi i norra Bangladesh, brutalt höggs ned på väg till universitet och genast avled.

Den senaste tiden har en upptrappning av förföljelserna mot intellektuella, aktivister och bloggare skett i Bangladesh.

Svenska PEN och PEN International kräver att myndigheterna i Bangladesh gör allt som står i deras makt för att skydda landets fritänkare och intellektuella, och för att morden på Xulhaz Mannan och Rezaul Karim Siddique omedelbart och opartiskt ska utredas och de ansvariga ställs inför rätta.

Ytterligare en bangladeshisk bloggare mördad

Den sekulära bloggaren och juridikstudenten Nazimuddin Samad har mördats i Sutrapur, i distriktet Dhaka i Bangladesh. Det är sjätte gången sedan februari 2015 som en sekulär skribent eller aktivist dödats i Bangladesh.

 

Tillsammans med PEN International kräver Svenska PEN att en omedelbar, grundlig och opartisk utredning av händelsen genomförs och att de ansvariga ställs inför rätta.

Läs mer här.

Sara Stridsberg tilldelas 2015 års Bernspris

”Svenska PENs Bernspris 2015 tilldelas Sara Stridsberg för att i romanen Beckomberga ha skildrat en miljö som spelat en stor men undanskymd roll i Stockholms liv – och för att, på det vis som betydande litteratur ska göra, ha gestaltat de svåra erfarenheter vi förknippar med platsen, som hittills placerats i skuggorna.”

 

Sara Stridsberg är författare och dramatiker och fick sitt genombrott med romanen Drömfakulteten (2006). Beckomberga utkom hösten 2014, och pjäsen med samma namn hade premiär på Dramaten 2015. Sara Stridsberg har bland annat belönats med Nordiska rådets litteraturpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och Samfundet De Nios stora pris, samt nominerats till Augustpriset fyra gånger. 

Bernspriset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Priset ska tillfalla en Stockholmsskildrare som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Daniel Sjölin (2006) och Per Wirtén (2011). De senaste årens pris har tillfallit Johan Erséus (2012), Helena Friman (2013) och Rouzbeh Djalaie (2014).

För mer information, kontakta:

Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
0708-26 85 57,  ola.larsmo@svenskapen.se

Therese Bohman, Svenska PENs kansli
0702-72 57 33,  therese.bohman@svenskapen.se

Vi välkomnar vår nya kansliansvarig Therese Bohman

Vi välkomnar Therese Bohman som ny kanslianvarig på Svenska PEN. Hon tillträder tjänsten idag den 14 mars. Hon kommer att arbeta deltid på kansliet på Kungsgatan 42, Stockholm.

Therese Bohman är författare och kulturskribent. Hon medverkar på Expressens kultursidor och har tidigare arbetat på Clio – den historiska bokklubben och Axess magasin. 

Nytt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på fristadssystemet

Nytt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på fristadssystemet

Det har gått över tjugo år sedan idén att be städer skydda och främja förföljda författare föddes och började förverkligas. I dag finns det 52 fristäder runtom i världen och systemet har aldrig varit starkare än nu. Sverige har gått förbi förgrundslandet Norge och är just nu det land med flest fristäder i världen – hela femton stycken. Vi ägnar detta nummer helt och hållet åt fristadssystemet.

Ola Larsmo skriver i sitt förord:

Attackerna mot journalisterna i Ingusjien måste utredas

Attacken mot sex journalister och två lokala människorättsaktivister i Ingusjien 9 mars, där bland andra Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren skadades, är en attack mot yttrandefriheten i regionen.

Tillsammans med Norska PEN, Ryska PEN och PEN International kräver Svenska PEN att en omedelbar, grundlig och opartisk utredning av händelsen genomförs och att de ansvariga ställs inför rätta.

Läs mer här

Hoten mot Rushdie måste få ett slut

Det har gått 27 år sedan Irans forne ledare ayatolla Khomeini uttalade en dödsdom mot brittiske författaren Salman Rushdie för hans roman Satansverserna. Förra veckan meddelade statligt styrda iranska medier att de nu har höjt belöningen för att döda Rushdie med drygt 5 miljoner kronor. Svenska PEN och PEN International ser med allvar på det här och kräver att hoten mot honom får ett slut.

”PEN har stöttat Rushdie ända sedan fatwan första gången kungjordes och författare över hela världen är solidariska med honom. Den iranska regeringen bör göra det klart att de inte tolererar något våld riktat mot Rushdie och vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera hans fysiska säkerhet”, säger Jennifer Clement, ordförande PEN International.

PEN uppmanar även västerländska regeringar som nu utökar samarbetet med Iran att kräva att den iranska regeringen upphäver hoten och belöningen, samt upphäver fatwan en gång för alla.

Läs mer här

Kurdiska PENs kontor attackerat

Den 2 februari attackerades Kurdiska PEN:s kontor i Sur Amed-distriktet i Diyarbakir. På grund av utegångsförbudet fick medlemmar i Kurdiska PEN inte tillgång till lokalerna förrän efter två dagar. Enligt deras rapporter är skadorna på lokalerna är omfattande och många dokument har skadats eller förstörts.

Svenska PEN och PEN International kräver en omedelbar och opartisk utredning av omständigheterna kring attacken, så att de ansvariga kan ställas inför rätta.  Vi kräver också att de turkiska myndigheterna skyddar medlemmarna i Kurdiska PEN och att deras rätt att utöva sin yttrandefrihet garanteras.

Svenska PEN står solidariskt med våra kurdiska kollegor i den ytterst allvarliga situation som råder i sydöstra Turkiet.

Dödstraffet mot den saudiske poeten har upphävts

Den 2 februari beslutade den saudiska domstolen att upphäva dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh. Straffet är nu omvandlat till åtta års fängelse och 800 piskrapp.

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av en domstol i Abha i Saudiarabien. Domen baserades på Fayadhs diktsamling Instructions Within och på hans twitterposter och privata konversationer.

”I stället för att rättmätigt frikänna och släppa poeten Ashraf Fayadh, har den saudiska domstolen endast förlängt denna orättvisa straff genom att omvandla det till ett långt fängelsestraff och en motbjudande fysisk bestraffning. Ashraf Fayadh sitter fängslad bara för att ha utövat sin lagliga rätt till yttrandefrihet – vi kommer att fortsätta pressa de saudiska myndigheterna och kräva hans omedelbara frigivning”, säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International.

Svenska PEN fortsätter att protestera kraftfullt mot domen eftersom den strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den är ännu ett exempel på Saudiarabiens brist på tolerans för det fria ordet, i likhet med den uppmärksammade domen mot Raif Badawi. Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN, säger:

”Det är en marginell förändring av straffet. Vi talar om ett land som är en stor spelare på den internationella scenen som kränker mänskliga rättigheter på ett alldeles flagrant sätt samtidigt som man sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och det är faktiskt helt oacceptabelt.”

Dömda poeter flytt från Iran

De två iranska poeterna, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Moosavi som i oktober dömdes till fängelse i elva respektive nio år samt 99 piskrapp vardera, har nu flytt från Iran. Var de befinner sig är okänt. Brotten de anklagas för är hädelse, brott mot den islamiska regimen samt osedlighet.

 Den 7 december 2013 försvann Ekhtesari och Moosavi från sina hem. Den 24 december samma år bekräftades det att de hade fängslats och befann sig i det ökända Evin-fängelset i Teheran.
 
Fateme Ekhtesari, född 1986, är en av de poeter som i september medverkade under Göteborgs poesifestival 2013. I egenskap av feministisk aktivist som regelbundet publicerar regimkritiska dikter på nätet är hon sedan många år övervakad av den iranska staten. Det var vid återkomsten till Iran som hon fängslades på det ökända Evin-fängelset i Teheran, tillsammans med Mehdi Mousavi. Protester hördes internationellt och även från svenska organisationer och poeter. 
 
Svenska PEN fortsätter att fördöma straffet mot Ekhtesari och Mousavi och kräver att de omedelbart frias från anklagelserna. 

 

Foto: AP

Georgisk poet dömd för ”huliganism”

Den georgiske poeten och människorättsaktivisten Irakli Kakabadze, som även är medborgare i USA, greps 25 december 2015 vid en fredlig protestaktion mot tillsättningen av en domare. 

Kakabadze arresterades tillsammans med flera andra aktivister utanför domstolslokalen och misshandlades vid gripandet så att han fick hjärnskakning och förlorade en tand. Vid rättegången 25 januari 2016 dömdes Irakli Kakabadze till ett bötesstraff för ”huliganism”. Han kommer att överklaga domen.

Irakli Kakabadze är en framstående poet och författare som publicerat ett stort antal noveller i georgiska och engelskspråkiga tidningar och tidskrifter. Han har även gett ut flera böcker och skrivit texter till populära sånger. Kakabadze är chefredaktör och grundare till tidskriften Peace Times, undervisar vid Georgian-American University i Tbilisi och har tidigare undervisat vid flera universitet i Georgien, USA, Kanada och Taiwan. 2009 belönades han med Oxfam Novib/PEN Awards for Freedom of Expression.

Svenska PEN protesterar mot domen mot Irakli Kakabadze och kräver att hans överklagande behandlas skyndsamt och rättvist. Vi kräver också att den brutala behandlingen av Kakabadze i samband med arresteringen utreds. Slutligen kräver vi att vare sig Irakli Kakbadze eller andra författare och aktivister bestraffas eller trakasseras för att ha utövat sin yttrandefrihet.

En film från gripandet av Kakabadze finns på Facebook.