Bernspriset 2011 går till Per Wirtén

”2011 års Bernspris tilldelas Per Wirtén som med respektlös upptäckarlusta vänt upp och ned på karta och begrepp; förvandlat förortens utskällda väntrum till världens centrum.”

Per Wirtén (f. 1958) får priset i synnerhet för boken Där jag kommer från – kriget mot förorten, där han låter den välbekante flanören bana sin väg i hittills oskriven terräng på sin vandring från IKEA till Gullmarsplan. Ett infallsrikt och tankeväckande resereportage genom nutidshistorien.

Per Wirtén kommenterar priset så här:
”- Det är fantastiskt roligt att få pris för att ha skrivit en Stockholmsskildring. Jag tror nämligen vi förlorat förmågan att se hela staden. Säger man stad, tänker alla bara på kvarteren innanför tullarna. Trots att Storstockholm är så oändligt mycket större. Det stadslandskap jag vandrar genom i min bok verkar inte räknas som stad, bara som ’förort’ och ingentingland. Jag hoppas min bok kan ändra på det.”

Priset instiftades 1963 av poeten och akademiledamoten Johannes Edfeldt och dennes bror Arne, som då var innehavare av Berns restauranger. Det skall tillfalla en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv.

Bland de senaste årens mottagare av priset märks bland andra Martin Kellerman (2009) och Lena Kallenberg (2010).

Turkiet ställer författare inför rätta

Turkiet ställer författare inför rätta

I dag ska rättegången mot den kurdisk-turkiske novellisten och människorättsjuristen Muharrem Erbey inledas i Diyarbakir.

Erbey, som också är hedersmedlem i Svenska PEN, har suttit fängslad sedan julen 2009 och alltså tillbringat två år i fängelse utan att få sin sak prövad. Erbey fängslades i samband med en våg av arresteringar av politiskt aktiva med kurdisk bakgrund och har i svepande ordalag anklagats för samröre med ”terrorism” – anklagelser som aldrig har dokumenterats. Men bland åtalspunkterna mot honom finns att han hållit ett föredrag i Sveriges Riksdag om kurdernas situation i östra Turkiet – vilket enligt åklagaren är att jämställa med ”förtal av den turkiska staten”. Att det skulle vara ett brott att hålla föredrag i olika europeiska parlament är anmärkningsvärt och på intet sätt förenligt med moderna rättsprinciper.

Ericssons ansvar i Syrien

De senaste veckorna har telekom-företaget Ericssons pågående leverans av avancerad telefonteknik till den syriska regimen varit hett omdiskuterad. Det råder ingen tvekan om att den sortens teknik används för att spåra upp, avlyssna och trakassera oppositionella. Ericsson har hittills avsvurit sig allt ansvar för hur deras utrustning används.

Under den pågående konferensen ”Ord som fängslar”, kring fristadsförfattare och yttrandefriheten, höll PEN Internationals John Ralston Saul ett tal där han uttryckte organisationens syn på Ericssons och andra telekomföretags ansvar när det gäller affärskontakter med regimer som kränker de mänskliga rättigheterna. Saul sade:

”Företag som levererar digital teknik har ett ansvar att noggrant granska de länder de gör affärer med. När en regering visar uppenbart förakt för sina medborgares rättigheter, så som nu sker i Syrien, är det oärligt av ett företag att påstå att det inte känner till och saknar ansvar för hur deras teknik används. Vad som nu sker i Syrien är en uppenbar kränkning av de mänskliga rättigheterna och företag som Ericsson är skyldiga att ta ställning till den saken.”

Konferensen anordnas av Kulturrådet, Nordiska ministerrådet och Svenska Akademien.


För mer information, kontakta gärna:
Ola Larsmo, ordförande, 0708 268557, ola.larsmo@svenskapen.se
Elnaz Baghlanian, 0702-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se

KF Media ger julbidrag till Svenska PEN

KF Media har även i år beslutat att, istället för julklappar till sina medarbetare, ge ett bidrag till Svenska PEN.

Bidraget uppgår till 50 000 kr och kommer oavkortat att gå till vår så kallade ”kraschfond”, en fond som ska kunna täcka oförutsedda insatser – som när en asylsökande författare i Sverige behöver akut läkarvård eller någon ute i världen behöver hjälp att betala den flygbiljett som kan ta dem i säkerhet. Denna julklapp är därför en fantastisk gåva som kommer att göra stor nytta.

Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi får från KF Media!

Pressmeddelande: Årets Tucholsky-pristagare hindras från att komma till Sverige

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset (eller stipendiet) till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Det har under årens lopp tillfallit namn som Salman Rushdie, Bei Dao och Nuruddin Farrah.

Öppet brev till Turkiets justitieminister

Den turkiske förläggaren Ragıp Zarakolu, mottagare av Internationella Förläggareföreningens Freedom to Publish-pris, har fängslats anklagad för att vara medlem i en illegal organisation. Med anledning av gripandet har Svenska PEN tillsammans med Internationella PEN och Sveriges Författarförbund skrivit ett öppet brev till Turkiets justitieminister. Nedan publiceras brevet i sin helhet.

Thomas von Vegesack blir hedersdoktor

Thomas von Vegesack, tryckfrihetsexpert och vicepresident i internationella PEN, har utsett till hedersdoktor vid Uppsala universitets juridiska fakultet. Svenska PEN gratulerar!

Thomas von Vegesack är fil. lic och bokförläggare i Stockholm. Han är en av landets främsta experter på tryckfrihetsrättens svenska och internationella historia. Han har en bakgrund som litteraturforskare, kulturjournalist, förläggare (Norstedts 1966–1994) och författare. Thomas von Vegesack är i dag en av internationella PEN:s vicepresidenter, efter att tidigare ha varit ordförande för internationella PEN:s kommitté för fängslade författare samt för Svenska PEN.

Genom sitt internationella arbete har han fått unika kunskaper i hur censuren fungerar – officiellt och inofficiellt – under olika politiska regimer. I det sammanhanget har han medverkat till att utveckla mekanismer för att aktivt stödja fängslade eller förföljda författare. Han bedriver för närvarande forskning om hur synen på fred utvecklats i ett historiskt och internationellt perspektiv. Thomas von Vegesack har bland annat skrivit flera stora monografier om tryckfrihetsrättsliga frågor och i höst är han aktuell med Dagarna med PEN – en bok om PENs historia.

Pressmeddelande: Andra numret av Dissidentbloggen finns ute nu

Mitt i sommaren släppte Svenska PEN vad vi vill se som en ny sorts webbmedium – en internationell webbtidskrift som publicerar förbjudna texter, den sortens artiklar, dikter och noveller författare inte kan ge ut i sitt hemland. Vi vill också lägga ut texter som beskriver läget för yttrandefriheten i världens olika länder. Det första numret blev en framgång och har mött mycket positiva reaktioner långt utanför Sveriges gränser.

Nu finns andra numret ute nu. I det kan ni bland annat läsa Ida Börjels och Lars Mikael Raattamaas dikter till kollegan Dawit Isaak som nu har suttit fängslad i tio år, ett brev från fängelset av den turkiske människorättsaktivisten och författaren Muharrem Erbey, Samar Yazbeks ögonvittnesrapport inifrån Syrien och en artikel om det hårdnande medieklimatet i dagens Sydafrika skriven av journalisten Shaun de Waal.

Dissidentbloggen använder PENs internationella nätverk för att förmedla texter och berättelser från hela världen. Vi kommer att publicera ett nytt nummer sex gånger per år – en satsning som gjorts möjlig genom stöd från Statens Kulturråd och SIDA.

Dissidentbloggen finns ute på nätet nu

Aldrig har det varit så enkelt att publicera sig och göra sin röst hörd som i dag – genom webbsidor, bloggar och sociala medier har människor världen över fått nya möjligheter att sprida det fria ordet. Men samtidigt som nya dörrar har öppnats under det senaste decenniet, så ser vi även hur totalitära regimer sakta men säkert försöker täppa igen hålen och censurera de nya digitala medierna – bloggar med obekväma sanningar stängs ned och upphovspersoner tystas genom hot och repressalier. Nya galler har fallit ned över Internet och diktatorer har hunnit ifatt den tekniska utvecklingen.

 

Dissidentbloggen vill ta tillbaka det demokratiska försprånget. Vår ambition är att skapa en internationell arena på ett sätt som förmodligen inte har någon motsvarighet i världen i dag. Vi vill publicera texter av författare, journalister och bloggare som hindras att publicera sig i sina hemländer – texter som på något sätt har upprört, provocerat, visat mod, väckt frågor eller skapat nyfikenhet och därmed ansetts vara för farliga att läsas.

 

Alla texter kommer att publiceras på originalspråket, men även på svenska och engelska.

 

Dissidentbloggen produceras och ges ut av Svenska PEN.

Dissidentbloggen #1.jpg

I dag släpper vi första numret av Dissidentbloggen. Ni kan läsa det här: www.dissidentblog.org

Migrationsverket skapar entydiga regler för fristadsförfattare

I ett pressmeddelande från Kulturrådet kommer den glada nyheten att Migrationsverket nu ser övers ina regler för fristadförfattare. Tidigare har det kunnat hända att en författare som bjudits in av en kommun trots detta fått avslag av Migrationsverket på en asyl- eller uppehållsansökan. För att undvika att sådant händer i framtiden, och efter en viss politisk debatt i frågan, har verket nu i samarbete med Kulturrådet sett över sina regler. När justeringarna iförts kommer Sveriges hantering av fristadsförfattarsystemet att mer lika Norges och Danmarks, vilket kommer att undanröja flera stora problem.

Vi i Svenska PEN känner stor tillfredsställelse över att det nu kommer att bli lättare att hjälpa författare på flykt undan mordhot och trakasserier.

Läs hela pressmeddelandet från Kulturrådet här

Ship to gaza

På måndagskvällen kom beskedet att Israels premiärminister Netanyahu dragit tillbaka hotet mot de journalister som bevakar ”Ship to Gaza”-konvojen”. Enligt ett tidigare pressmeddelande skulle de som följde med skeppen som oberoende journalister stämplas som ”persona non grata” och beläggas med ett tioårigt inreseförbud.

Reportrar utan gränser reagerade skarpt på utspelet och dess svenske ordförande Jesper Bengtsson slog i ett pressmeddelande fast att ”det är en grundläggande rättighet att som journalist vara på plats och bevaka en händelse eller en utveckling.”

Såväl Publicistklubben som Svenska PEN välkomnar detta återvändande till normala spelregler inom den internationella nyhetsbevakningen. Vi ställer oss helt bakom reportrar utan gränsers bedömning. Hotet från Israeliska regeringens presstalesman Oren Helman var ytterligare ett exempel på hur också demokratier allt oftare hindrar en oberoende nyhetsbevakning. I samband med en kontroversiell aktion som Ship to Gaza-konvojen är det av största vikt att olika pressröster kan göra sig hörda för att omvärlden ska kunna bilda sig en uppfattning om vad som sker.

Ulrika Knutson
Ordförande Publicistklubben

Ola Larsmo
Ordförande Svenska PEN

Bùi Chát blir hedersmedlem i Svenska PEN

Den vietnamesiska författaren Bùi Chát (född 1979) har flera gånger blivit trakasserad av den vietnamesiska polisen för att ha gett ut diktsamlingar och ordnat "illegala" poesiuppläsningar. Han har också varit aktiv i den litterära rörelsen "öppna din mun" som försöker lägga grunden för en fri debatt.

För att stödja honom och peka på de problem som litteraturen och tryckfriheten har i dagens Vietnam beslutade Svenska PEN i våras att välja in Bùi Chát som hedersmedlem. När han skulle hämta sitt medlemsbevis blev han arresterad på flygplatsen i Ho Chi Minh City. Nu har Bùi Chát till sist fått ta emot det av den svenske PEN-medlemmen Kristoffer Leandoer på plats. Vi kommer att fortsätta hålla kontakten med Bui Chat, som hälsar till alla svenska PEN-medlemmar.

Resolution om att brottsrubricera blasfemi

INTERNATIONELLA PEN VÄLKOMNAR FN:s BESLUT OM ATT INTE BROTTSRUBRICERA BLASFEMI

Under tretton år har Organization of the Islamic Conference (OIC) arbetat för att få igenom beslutet att brottsrubricera blasfemi, men den 31 mars röstade FNs råd för mänskliga rättigheter enhälligt emot förslaget.

PEN och andra människorättsorganisationer har länge arbetat emot denna resolution med argumentet att det skulle inskränka på yttrandefriheten. ”Det är inte alltid bekvämt med yttrandefrihet, men det är det ultimata skyddet för människor oavsett tro”, sade John Ralston Saul, ordförande för internationella PEN, om beskedet.

Läs mer här

Uttalande till stöd för Orhan Pamuk

Enligt uppgifter i olika media har författaren och nobelpristagaren Orhan Pamuk slutligen fällts för ”förtal av turkiska staten”. Åtalet gällde en intervju i en schweizisk tidning 2005 där Pamuk diskuterade det folkmord på armenier och andra minoriteter som inleddes 1915, under Osmanska rikets sista år. Pamuk har ådömts att betala ett skadestånd på motsvarande cirka 25 000 svenska kronor.

I dagens Turkiet råder ett diskussionsförbud kring denna händelse i det förflutna. Pamuk utnyttjar sin yttrandefrihet och bidrar till öppnare samhälle genom sin vägran att foga sig i detta förbud. Att historiska händelser ska kunna diskuteras offentligt är en självklarhet i varje demokrati – särskilt då det gäller smärtsamma och politiskt laddade händelser. Folkmordet på armenier är en sådan händelse med mycket stor inverkan på hela nittonhundratalets historia.

Vi i Svenska PEN menar att det nu är viktigt att alla skrivande människor stödjer Pamuk, som vågat bidra till en diskussion av stor betydelse för Turkiets och hela Europas utveckling. Vi vill därför offentligt markera detta stöd och uppmanar fler yrkesverksamma författare, skribenter och publicister att göra detsamma.

För Svenska PENs styrelse
Ola Larsmo
ordförande

MANGADOMEN

Domen mot översättaren Simon Lundström i det sk Mangaporr-målet rymmer ett mycket oroväckande inslag. Och det är att Lundström dömts för innehav av fiktiva bilder som inte avbildar verkliga människor.

Barnpornografi som avbildar verkliga barn är i sig bevis på ett övergrepp. Men att en lag dömer någon för att framställa eller ens inneha fiktion är ett inslag i svensk lagstiftning som kan ge helt absurda konsekvenser för alla slag av konstnärlig utövning. Utan att kommentera det aktuella målet i detalj vill vi varna för följderna av att kriminalisera fiktion som sådan. Svenska PEN ställer sig därför bakom det uttalande som Svenska Författarförbundet utfärdat:

”Vi protesterar mot att svensk lagstiftning och juridisk praxis nu ägnar sig åt att förbjuda fantasier, något som utgör en attack på våra medlemmars konstnärliga frihet likaväl som på kulturlivet i allmänhet.”

Ola Larsmo

Läs mer här

UTTALANDE FRÅN SYDAFRIKANSKA PEN

Sydafrikanska PEN går idag ut med ett uttalande om oron för de ökande rapporterna om poliser som trakasserar, hindrar och anhåller journalister och fotografer som utför sina konstitutionella plikter att informera allmänheten om vad som händer i landet.

PENs erfarenhet av detta är att auktoritära restriktioner för tillgång och publicering av information ofta börjar med attacker mot journalister och sedan expanderar till att även omfatta författare och andra som arbetar för yttrandefrihet.

Under de senaste 18 månaderna har ungefär tolv journalister och fotografer som rapporterat vid brottsplatser anhållits, de två senaste fallen ägde rum den 4 februari i Pretoria och Bloemfontein.

Läs mer här

Rättegången mot Pinar Selek

I morgon, onsdagen den 9 februari, inleds rättegången mot författaren och PEN-medlemmen Pinar Selek i Istanbul, Turkiet. Redan nu är uppemot 40 observatörer från olika MR-organisationer, advokatsamfund och politiska partier från Belgien, Frankrike, Sverige, Tyskland och Schweiz på väg till Istanbul för att närvara vid rättegången. Bland dem finns Christa Schuenke (Tyska PEN), Davig Signer (Tysk-schweiziska PEN), Tarik Günersel (Turkiska PEN) och Eugene Schoulgin (vice ordförande för Internationella PEN).

I ett uttalande säger Günter Grass, hedersordförande för Tyska PEN, följande om fallet:

”Det är en skandal att den unga turkiska sociologen och författaren Pinar Selek, som tappert har kämpat för minoriteters rättigheter i landet och sedan tolv år förföljts av rättsväsendet, nu ställs inför rätta. Men det är en ännu större skandal att hon redan har frikänts två gånger i samma mål. Och när Turkiets Högsta domstol nu har upphävt båda domarna tvingas hon återigen att försvara sig inför en brottmålsdomstol i Istanbul och riskerar den här gången att dömas till 36 år i isoleringscell.

Jag stöder alla i Turkiet och i resten av världen som menar att fallet mot Pinar Selek en gång för alla bör läggas ned. Jag litar på att det turkiska rättsväsendet kommer att ta sitt förnuft till fånga i den här frågan. På samma sätt hoppas jag att andra rättsprocesser, som också handlar om att inskränka yttrande- och pressfriheten men som inte uppmärksammas i media, också skall läggas ned med samma måttfullhet.”

Om PEN och Bernspriset

När svenska PEN i december valde att ta en ”timeout” i utdelningen av sitt Bernspris till en ”framstående Stockholmsskildrare” var det följden av en hetsig debatt inom och utom PEN-klubben. Flera medlemmar hotade att lämna PEN om priset delades ut som vanligt – och orsaken till det var att SAC (Syndikalisterna) anklagat Berns för att utnyttja ”papperslösa” som svart arbetskraft.