Svenska PEN medverkar på Bokmässan i Göteborg som i år äger rum 26–29 september med program om yttrandefrihet och litteratur. Vi kommer bland annat att fortsätta påminna om Dawit Isaaks fall och hans kamp för oberoende journalistik. Därför har vi tillsammans med Bokmässan, Reportrar utan gränser, Svenska Journalistförbundet, Svenska Författarförbundet och Expressen bjudit in Dawit Isaak till årets upplaga av bokmässan.
Välkommen till ett samtal om press- och yttrandefrihet i Burma
Ukraina: Svenska PEN välkomnar frisläppandet av Oleg Sentsov
Svenska PEN stöttar Hongkong-manifestation
Hoten mot Ak Welsapar måste tas på största allvar
David Lagercrantz skänker stor summa till Svenska PEN
Författaren och journalisten David Lagercrantz skänker 200.000 kronor till Svenska PEN. Han är sedan 2015 ledamot i Svenska PENs styrelse där han engagerar sig särskilt för journalisters och författares rätt att verka utan att förföljas eller fängslas på grund av sitt arbete. Förutom ledamot i Svenska PEN, är han också en av organisationens finansiella partners.
Öppet brev till Margot Wallström med anledning av Irans utrikesministers besök
Med anledning av att Irans utrikesminister, Javid Zarif, besöker Sverige den 20 augusti, vill vi framställa en vädjan om att utrikesministern tar upp den oerhört allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Iran. PEN International och Svenska PEN är djupt engagerade i ett antal fall där personer dömts till långa fängelsestraff och i vissa fall även spöstraff som ytterligare bestraffning. Samtliga har dömts, enbart för att de med fredliga medel använt sin grundläggande rätt till yttrandefrihet, helt i strid med internationell rätt.
Dawit Isaak får en stående inbjudan till Bokmässan i Göteborg
Den 23 september har det gått 18 år sedan den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak frihetsberövades. Hans brott är att han yttrat sig fritt. Svenska PEN fortsätter att påminna om Dawit Isaaks fall och hans kamp för oberoende journalistik. Tillsammans med Bokmässan, Reportrar utan gränser, Svenska Journalistförbundet, Svenska Författarförbundet och Expressen bjuder vi in Dawit Isaak till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg.
Uganda: Författaren och akademikern Stella Nyanzi dömd till 18 månaders fängelse
Den 1 augusti dömdes den ugandiska författaren och akademikern Stella Nyanzi till 18 månaders fängelse för ”internettrakasserier” efter att ha kommenterat inlägg på Facebook. Hon frikändes dock från anklagelsen om ”stötande kommunikation”. Domen mot henne handlar om en dikt som hon publicerade på Facebook där hon kritiserar Ugandas president Yoweri Museveni och hans mor.
Mexiko: Attack på författare och journalist visar på bristande skydd
Attacken på författaren, journalisten och aktivisten Lydia Cacho Ribeiro den 21 juli 2019 visar ännu en gång på farorna med att vara journalist i Mexiko och det akuta behovet av att bekämpa straffrihet, skriver Svenska PEN i ett gemensamt uttalande med PEN International, PEN Kanada, Engelska PEN, PEN Guadalajara, PEN San Miguel de Allende och Skotska PEN.
Turkiet: Upptrappning av trakasserierna mot journalister
Svenska PEN fördömer tillsammans med 19 andra mänskliga rättighetsorganisationer en rapport som i dagarna lanseras av SETA, en regeringsvänlig tankesmedja i Turkiet. Rapporten anklagar internationell media för att ha en partisk hållning mot Turkiets regering och pekar här ut enskilda korrespondenter. Rapporten ses av organisationerna som en farlig upptrappning av trakasserierna mot journalister i Turkiet.
Kulturen i skuggan av Erdogan - Yttrandefrihetspodden möter Suzi Ersahin
Det är stora skillnader på hur kulturen behandlas i dagens Turkiet, säger Suzi Ersahin, som nyligen slutat som kulturråd vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul. Journalistiken har blivit hårt ansatt. I andra sektorer är frihetens större, även om alla måste slåss för sin rätt att yttra sig. I denna tredje Yttrandefrihetspodd berättar Suzi Ersahin om sina år i Istanbul, om arbetet som kulturråd. Samtalet leds av Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson från Svenska PEN.
Förhandlingarna uppskjutna efter två dagar
Osman Kavala inför rätta – förväntas bli årets fars
Idag inleds rättegången mot den turkiske finansmannen, människoaktivisten och filantropen Osman Kavala som hålls i den speciellt avdelade rättegångssalen i högsäkerhetsfängelset Silivri utanför Istanbul.
Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Kavala och ytterligare 15 människorättsaktivister, akademiker och kulturarbetare, för omstörtande verksamhet och kontakter med terroristorganisationen (läst Gülenrörelsen). Rättegången, som förväntas pågå i fem dagar, har alla förutsättningar att bli årets fars i Erdoğans Turkiet.
Högaktuellt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på den allvarliga utvecklingen i Hongkong
Just nu, samtidigt som det här specialnumret om yttrandefriheten i Hongkong släpps, demonstrerar hundratusentals människor på Hongkongs gator, däribland flertal av de medverkande skribenterna. Det avtal som slöts mellan Kina och Storbritannien 1984, där Hongkong skulle få behålla sin grundlag som garanterar pressfrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet i femtio år enligt formen ”ett land – två system”, tycks vara ett minne blott. Det vittnar texterna om i det här numret som görs i samarbete med vår systerorganisation PEN Hongkong.
Iran: Stark oro för Narges Mohammadis hälsa
PEN International uttrycker allvarlig oro över journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi som avtjänar ett sexårigt fängelsestraff i det ökända Evinfängelset i Teheran. Hennes hälsa är idag allvarligt hotad till följd av miljön i fängelset. PEN International upprepar uppmaningen till Iranska myndigheter att omedelbart och ovillkorligt släppa Narges Mohammadi fri, och kräver att hon ges omedelbar tillgång till den sjukvård och medicinska behandling hon behöver
Fortsatt ökat hot mot yttrandefriheten – PEN Internationals Case List 2018
Storbritannien: Julian Assange bör inte utlämnas till USA
Svenska PEN och PEN International säger idag i ett gemensamt uttalande att de brittiska myndigheterna inte bör utlämna Wikileaksgrundaren Julian Assange till USA. I USA riskerar Assange att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter, bland annat tortyrliknande förhållanden i häktet eller annan misshandel. Organisationerna oroar sig också för de konsekvenser åtalet mot Assange kan ha på den globala pressfriheten.
Svenska PEN välkomnar tre nya styrelseledamöter
Känd författare och journalist dömd till 18 månaders fängelse i Turkiet
I ett gemensamt uttalande kräver Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Svenska PEN att den turkiska författaren, journalisten och förläggaren Ayşe Düzkan omedelbart släpps fri och att domen på 18 månaders fängelse upphävs. I ett brev till Turkiets justitieminister kräver vi att Ayşe Düzkan omedelbart och villkorslöst släpps fri. Läs brevet i sin helhet här.