Hanna Nordell blir verksamhetsledare för Svenska PEN

Hanna Nordell blir verksamhetsledare för Svenska PEN

I augusti utökas Svenska PEN kansli när Hanna Nordell tillträder rollen som verksamhetsledare. Hanna Nordell kommer arbeta med utveckling av Svenska PEN:s organisation och vara en viktig länk i det arbete som pågår i kommittéer, arbetsgrupper och samarbeten i och utanför Sverige.

– Vi är väldigt glada att kunna knyta Hanna till Svenska PEN:s verksamhet. Vi har under året genomgått en omorganisation för att vässa PEN:s arbete för yttrandefrihet och Hanna blir en viktig del av detta, säger Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.

Narges Mohammadi dömd till nytt fängelsestraff och 80 piskrapp

Narges Mohammadi dömd till nytt fängelsestraff och 80 piskrapp

Den mycket kända författaren och människorättsförsvararen Narges Mohammadi, dömdes 2016 till 16 års fängelse och utreseförbud. I många år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, för yttrandefrihet och mot dödsstraff. Den 8 oktober 2020 släpptes hon från fängelset efter att ha avtjänat åtta och ett halvt år av sitt straff. Hon har nyligen gett ut en antologi ”Vit tortyr” där hon och tolv kvinnliga fångar berättar om den tortyr de utsatts för i iranska fängelser.

Attackerna mot författare, journalister och kulturarbetare fortsätter med oförminskad styrka i Belarus. 

Attackerna mot författare, journalister och kulturarbetare fortsätter med oförminskad styrka i Belarus. 

Kidnappningen av den regimkritiske journalisten, Raman Pratasevitj den 23 maj, visar med förfärande tydlighet att president Lukasjenka inte skyr några medel för att slå ned på oppositionella röster. Enligt BelTA, Belarus officiella nyhetsbyrå, var det Aleksandr Lukasjenka personligen som beordrade att flygplanet skulle omdirigeras och landa i Minsk, efter ett grundlöst påstående om att en bomb fanns ombord. Pratasevitj hade deltagit i en ekonomisk konferens i Grekland tillsammans med den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja, bägge lever i exil i Litauen

Case List 

Den 21 maj publiceras PENs årliga ”Case List” som ger en global överblick över attacker, fängslanden och förföljelse som drabbar författare och journalister runt om i världen. Rapporten innehåller information om viktiga händelser, i de olika världsregionerna, under år 2020 och beskrivningar av enskilda fall som PEN engagerar sig i.

Rapporten visar att många regeringar tagit den pågående Covid-19 pandemin till intäkt för att ytterligare inskränka yttrande-och pressfriheten.

Brutalt tillslag mot internetportal och Julija Tjernjavskaja

Brutalt tillslag mot internetportal och Julija Tjernjavskaja

Repressalierna i Belarus fortsätter med oförminskad brutalitet. Igår greps professorn i kulturologi, dramatikern och journalisten Julija Tjernjavskaja. Samtidigt stormade polisen den största belarusiska internetportalen TUT.by, grundad av Tjernjavskajas framlidne make, Jurij Zisser. Flera medarbetare greps, kontoret stängdes och polisen bröt sig in i de anställdas hem. TUT.by är nerlagt och avskuret från internet enligt bestämmelsen från Informationsministeriet.

Fristadsförfattare utestängd från Facebook

Fristadsförfattare utestängd från Facebook

Den 24 april meddelade Facebook, utan någon förklaring, att de permanent stängt ned kontot och hemsidan för den egyptiske skribenten och människorättsaktivisten Massaad Abu Fajr.

Under många år har Massaad Abu Fajr varit talesperson för sinaibeduinernas medborgerliga och politiska rättigheter. Han har ofta intervjuats i media i Egypten och även i internationella medier. Sedan 2007 har han främst använt Facebook för att nå ut med information om krigsförbrytelser och övergrepp som begåtts av egyptisk militär mot beduinbefolkningen i Sinai. Hans kritik mot såväl egyptiska myndigheter som extremistiska terrororganisationer ledde till att han utsattes för hot och förföljelse. Situationen blev så allvarlig att han tvingades lämna Egypten.

YTTRANDEFRIHETSPODDEN #18 - Är allt bara mörker?

YTTRANDEFRIHETSPODDEN #18 - Är allt bara mörker?

I år är det tio år sedan den arabiska våren och det mesta tycks ha gått åt fel håll när det gäller demokratin i de länder där hoppet tändes under några månader på våren 2011. Gäller detsamma för yttrandefriheten? Eller finns det ljuspunkter i mörkret? Yttrandefrihetspodden fick ett samtal med Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén, direkt från Kairo.

Kampanj för Tucholskypristagaren Maria Ressa

Kampanj för Tucholskypristagaren Maria Ressa

På pressfrihetens dag, den 3 maj, inleddes en internationell kampanj till stöd för den filippinska journalisten, Maria Ressa. Kampanjen, #HoldTheLine, stöds av ett 80-tal organisationer, bland dem PEN International.

Maria Ressa grundade för åtta år sedan nyhetssajten Rappler som haft en kritisk hållning till den filippinske presidenten Rodrigo Duterte och varit en viktig källa för avslöjanden om korruption och brott mot mänskliga rättigheter i landet. Hon har fått flera internationella utmärkelser och i november 2000 tilldelades hon Svenska PEN:s Tucholskypris för sin modiga kamp för yttrande-och pressfrihet.

AHMET ALTAN HAR SLÄPPTS UR FÄNGELSET

AHMET ALTAN HAR SLÄPPTS UR FÄNGELSET

Den turkiske författaren och journalisten Ahmet Altan släpptes den 14 april ifrån Silivrifängelset efter ett beslut i den turkiska Kassationsdomstolen. Då hade han suttit inspärrad i 4,5 år, anklagad för påstådd inblandning i militärkuppen mot Tayyip Erdoğan genom sina relationer till dennes ärkefiende, exilpredikanten Fethullah Gülen. Anklagelser som Ahmet Altan hela tiden nekat till.

Fallet Jurij Dmitrijev och hotet mot den fria historieforskningen

Fallet Jurij Dmitrijev och hotet mot den fria historieforskningen

I september dömdes den ryske historikern Jurij Dmitrijev till tretton års fängelse på fabricerade anklagelser om ”barnpornografibrott och vapeninnehav”. Dmitrijev hade blivit en nagel i ögat på ryska myndigheter då han inom ramen för organisationen MEMORIALs arbete sökt och funnit flera massgravar i Karelen från Stalintiden – ett arbete som tidigare fått statligt stöd men som Ryssland på senare år på nytt försökt mörka. Domen betyder med all säkerhet en död i fängelset för den redan sjuke Dmitrijev.

Antologi om hatspråk och demokratins framtid

Antologi om hatspråk och demokratins framtid

Någonting har förändrats i sättet vi talar till varandra, inte minst på sociala medier. Tonen blir hårdare, hot och hat dominerar och polariseringen gör det svårare att mötas i ett meningsfullt samtal. Hatspråk tystar röster, och är därmed ett av de snabbast växande hoten mot yttrandefriheten i dag. Vad innebär detta för demokratin och det politiska samtalet? Vad gör det med oss alla, som samhällsmedborgare?

Och viktigast av allt - hur kan vi möta utmaningen?

I antologin Du blir vad du säger - om hatspråk, yttrandefrihet och vikten av ett demokratiskt samtal diskuterar författare och journalister dessa brännande frågor, och försöker också peka på några möjliga vägar framåt. Antologin ges ut av Svenska PEN i samarbete med Norstedts förlag.

Vi protesterar mot utvisningen av Elyaas Ehsas

Vi protesterar mot utvisningen av Elyaas Ehsas

I dagarna väntas den afghanske journalisten Elyaas Ehsas skickas tillbaka till Sverige från Frankrike, enligt Dublinförordningen. Här väntar ett utvisningsbeslut på honom, fattat av en oenig nämnd i Migrationsdomstolen.

Vi anser att det finns en reell hotbild mot Elyaas Ehsas på grund av hans tidigare arbete som journalist. Vår bedömning är att talibanerna är lika benägna att hota Ehsas nu som för fem år sedan. Att han flydde till Europa stärker han status som förrädare i deras ögon.

YTTRANDEFRIHETSPODDEN #17 - Hoten mot Amanda Lind

YTTRANDEFRIHETSPODDEN #17 - Hoten mot Amanda Lind

För några veckor sedan berättade kultur- och demokratiminister Amanda Lind hur hon utsatts för hot och hat. Hon är bara en av många, främst kvinnliga politiker, som mött detta i sociala medier.

Hur påverkar det yttrandefriheten? Och vad kan politiken och samhället göra för att debatten ska bli bättre, roligare, sundare?

Svenska PEN uttrycker sitt stöd för svenska journalister som stämts i brittisk domstol

Tisdagen den 23 mars inleds förtalsmålet, i brittiska High Court, mot två journalister och chefredaktören på den svenska nyhetssajten Realtid. Målet gäller en stämningsansökan som lämnats in av den svenske affärsmannen, Svante Kumlin och hans företagsgrupp Eco Energy World (EEW), efter att Realtid publicerat åtta artiklar under 2020. Artiklarna undersökte EEW inför en förestående börsintroduktion i Norge