Universitet och lärosäten har alltid varit en plats för debatt och diskussion. Hur påverkar det den akademiska friheten när opinionsyttringar förbjuds på campus, när studenter uppsåtligen trakasserar lärare och kurskamrater och när mandatperioder för universitetsstyrelser kortas? Hur fri är egentligen akademin i Sverige? Och vilka hot och utmaningar står den inför? Gästar gör Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet, författare och ledamot i Svenska Akademien, och Shirin Ahlbäck Öberg professor i statskunskap vi Uppsala universitet.
Ny tjänst ska kartlägga otillbörlig påverkan på biblioteken
I samarbete med Svensk biblioteksförening har Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket, genom projektet Banned Books Week Sverige, skapat ett formulär som möjliggör för bibliotek och bibliotekarier att rapportera otillbörlig påverkan från politik och allmänhet direkt när de sker. Syftet är att kartlägga var och på vilka grunder påverkan sker och om de leder till åtgärd på biblioteken.
Montenegro: Svenska PEN på plats när åtalet mot Boban Batrićević lades ner
Åtalet mot akademikern, författaren och vice ordföranden för Montenegrinska PEN, Boban Batrićević, läggs ner. Det slår en domstol fast efter att han åtalats för en artikel som kritiskt granskade den serbisk-ortodoxa kyrkan. Svenska PEN bevakade rättegången på plats genom delegaterna Ljiljana Dufgran och Jonas och Maria Modig.
USA/Storbritannien: Utlämningen av Julian Assange skjuts upp
Två domare på High Court i London har beslutat att Wikileaksgrundaren Julian Assange har rätt att överklaga utlämningen till USA vilket innebär att beslutet skjuts upp. Svenska PEN, tillsammans med PEN International och flera andra PEN-center, upprepar kravet på att Julian Assange omedelbart ska friges och att anklagelserna mot honom dras tillbaka.
Poeten och fristadsförfattaren Sedigheh Vasmaghi förd till Evinfängelset i Teheran
Svenska PEN medlem i ny kommitté som ska värna demokratin
Svenska författare läser dikter från kollegor världen över
Den 21 mars 2024, på Världspoesidagen, släpper PEN International sin årliga rapport om fängslade och hotade författare runt om i världen. Med anledning av detta har Svenska PEN tillsammans med Författarförbundet låtit svenska författare läsa dikter från kollegor som alla finns med i PEN Internationals Case List.
Ny PEN-rapport om läget för fängslade och hotade författare i världen
Idag, på Världspoesidagen, presenteras PEN International sin Case List för 2023 – en rapport om läget för fängslade och hotade författare runt om i världen. Årets rapport har fått titeln Krig, censur och förföljelse och belyser utmaningar för författare i globala konflikter och understryker behovet av att värna om yttrandefriheten, särskilt i krigshärjade regioner.
Yttrandefrihetspodden #39 – Livepodd med Jan Guillou – Från IB-haveri till utlandsspioneri
För 50 år sedan avslöjade tidningen Folket i Bild/Kulturfront säkerhets- och underrättelsetjänsten IB:s illegala verksamhet. Efter IB-affären stärktes anskaffarfriheten och meddelarfriheten. Med lagstiftningen om utlandsspioneri som trädde i kraft för ett år sedan försämras nu förutsättningarna för en fri journalistik och grundlagsskyddet för uppgiftslämnare avskaffas.
Turkiet: Techbolagen måste försvara yttrandefriheten och stå upp mot statlig censur
Inför lokalvalen i Turkiet den 31 mars 2024 har de turkiska myndigheterna intensifierat sina ansträngningar att kontrollera innehållet i sociala medier. Svenska PEN, och en rad människorättsorganisationer och publicistiska organisationer, uppmanar därför alla de stora sociala medier-bolagen att slå vakt om yttrandefriheten i sina kanaler.
Ukraina: En historia att dela
I dag är det två år sedan Ryska federationens fullskaliga invasion av Ukraina, som orsakat ofattbar förstörelse, förlust och sorg. I den här essän reflekterar den ukrainske författaren och före detta ordföranden för PEN Ukraina, Andrej Kurkov, över invasionens inverkan på hans liv och arbete. PEN fortsätter att fördöma kriget och kräver att alla förövare av krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter ställs till svars.
De nordiska PEN-centren lyfter situationen i Belarus i ny kampanj
Egypten: Chefredaktör anklagas för att sprida falska nyheter om Gaza
PEN International fördömer de egyptiska myndigheternas beslut att återuppta en utredning mot nyhetskanalen Mada Masr och dess chefredaktör Lina Attalah. Hon anklagas för att ha ”publicerat falska nyheter” och ”driva en webbsida utan tillåtelse” i och med Mada Masrs rapportering om Israels offensiv i Gaza.
Svenska PEN uppmärksammar Internationella modersmålsdagen
Storbritannien/USA: Stoppa utlämningen av Julian Assange
Den 20–21 februari 2024 kommer Julian Assanges fall åter att tas upp i brittisk domstol. Detta kommer att avgöra huruvida Assange har rätt att överklaga beslutet att utlämna honom till USA där han riskerar upp till 175 år i fängelse för sin roll i publiceringen av hemligstämplat material på Wikileaks 2010.
Kina: Villkorlig dödsdom för den australiensiska författaren Yang Hengjun
Den australiensiska författaren Yang Hengjun har fått en villkorlig dödsdom i kinesisk domstol, två och ett halvt år efter att rättegången hölls. Yang Hengjun, som ursprungligen är från Kina, anklagas för spionage. Tillsammans med PEN International och PEN-center runt om i världen uppmanar Svenska PEN folkrepubliken Kinas regering att upphäva Yang Hengjuns dom och att han omedelbart och ovillkorligt släpps fri. Vi uppmanar också australiensiska myndigheter att arbeta mer kraftfullt för hans frisläppande.
Svenska PEN återupprepar kravet på en omedelbar vapenvila i Gaza
Idag kom det interimistiska beslutet från internationella domstolen (ICJ) i Haag på den anmälan om folkmord, som gjorts av Sydafrika angående Israels krigföring i Gaza. Enligt domstolen måste Israel göra allt i sin makt för att mildra den humanitära situationen i Gaza och ”vidta åtgärder för att förhindra och bestraffa direkta uppmaningar till folkmord.” Svenska PEN återupprepar kravet på en omedelbar vapenvila och frigivning av alla i gisslan.
Yttrandefrihetspodden #38 Juridiken som omgärdar yttrandefriheten – med Nils Funcke och Madelaine Seidlitz
Ytterligare dom mot fredspristagaren och Svenska PEN:s hedersmedlem Narges Mohammadi
10 år sedan den uiguriske författaren och forskaren Ilham Tohti greps
Den 15 januari 2024 var det tio år sedan den uiguriske författaren och forskaren Ilham Tohti greps för sitt hängivna arbete att främja dialog mellan etniska grupper och sin kamp för minoriteters rättigheter i Kina. PEN International och Svenska PEN kräver nu åter att han omedelbart och ovillkorligt släpps fri.