Svenska PEN kräver, tillsammans med PEN Americas Artists at Risk Connection och mer än 60 organisationer runt om i världen, att de egyptiska myndigheterna gör en fullständig och öppen utredning av Shady Habashs död.
Falsk information sprids om den turkmeniska författaren Al Welsapars påstådda död
Författaren och journalisten Ak Welsapar lever sedan 1990-talet i exil i Sverige. I Turkmenistan utsattes han för återkommande hot och förföljelse och utsågs till ”folkets fiende nummer ett”. Hans böcker brändes på bål.
Trots att Welsapar är svensk medborgare sedan länge har hoten från den turkmeniska regimen fortsatt år efter år genom spioneri och trakasserier. I april kom en ny allvarlig attack från den turkmeniska regimens sida. Den falska nyheten att Welsapar dött i covid-19 offentliggjordes i turkmeniska, ryska och turkiska medier. En förfalskad dödsattest från Södersjukhuset publicerades, där det bekräftades att Welsapar gick bort den 4 april.
Fängelsedomar mot journalister i Belarus är en parodi på rättvisa
Två gripna för Facebookinlägg: Ungerns auktoritära coronalag sätts i rörelse
En 64-årig man greps av polis i den ungerska staden Szerencs för att han ansågs vara skyldig till att sprida rädsla och falsk information genom ett Facebookinlägg, och släpptes sedan några timmar senare. Det är det första gripandet i sitt slag och ett tydligt exempel på hur Ungerns nya ”coronalag” kan komma att tillämpas.
Författaren Ragıp Zarakolu stämd av president Erdoğan
For english (Pen International)
Ragıp Zarakolu är en internationellt känd människorättsförsvarare, författare och förläggare. Under flera decennier har han fört en orädd kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Turkiet. För detta har han fått betala ett mycket högt pris; hot, trakasserier och flera perioder av fängelsestraff.
Frige den ryske historikern Jurij Dmitrijev
Svenska PEN kräver: Utlämna inte Julian Assange till USA
I mitten av maj återupptas rättegången i Storbritannien om att utlämna Wikileaks grundare Julian Assange till USA.
USA anklagar honom för misstänkt spioneri och dataintrång. Om han utlämnas riskerar han att dömas till 175 års fängelse.
– För pressfrihetens skull är det principiellt mycket viktig att Assange inte utlämnas, säger PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.
Stödmanifestation för Gui Minhai
I coronakrisens skugga - yttrandefrihetspoddden möter Henrik Berggren
I skuggan av coronakrisen passar auktoritära ledare på att strama åt yttrandefriheten. Men är detta verkligen något nytt? Har inte kriser i alla tider använts på det viset? Och varför verkar den folkliga acceptansen för detta så mycket större helt plötsligt? Yttrandefrihetspoddens Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson samtalar med historikern och författaren Henrik Berggren
24 människorätts-och yttrandefrihetsorganisationer uppmanar Turkiet att frige alla godtyckligt fängslade som nu löper risk att smittas av Covid-19
PEN/Opp fokuserar på Kinas förtryck av uigurer
Ta Sajid Hussains försvinnande på största allvar
Sajid Hussain har varit försvunnen sedan början av mars. Ingen vet varför men risken finns att försvinnandet har att göra med hans arbete som journalist. 2015 grundade Hussain nättidningen Balochistan Times. Han skrev om brott mot mänskliga rättigheter och korruption i sitt hemland och två år senare fick han politisk asyl i Sverige.
Ungern utnyttjar coronaepidemin för att begränsa yttrandefriheten
Turkiet: 27 yttrandefrihetsorganisationer kräver att journalister och författare släpps
Med anledning av den stora risken för allvarlig spridning av Covid-19 i Turkiets överfulla fängelser förbereder nu myndigheterna en lag om frigivning av en tredjedel av Turkiets drygt 300 000 fångar. Tillsammans med drygt 20 anda organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, kräver vi i Svenska PEN att den turkiska regeringen omedelbart släpper alla dem som, med svepande och ogrundade anklagelser om terrorbrott, fängslats.
Kulturen och det där med armslängds avstånd
Många är rädda för att Sverigedemokraternas kulturpolitik i Sölvesborg ska bli mer regel än undantag under de kommande åren.I årets andra avsnitt av PEN:s Yttrandefrihetspodd träffar vi Sofia Lenninger, som fick sluta som kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg, och Per Wirtén, författare och styrelseledamot i Svenska PEN
Annonsförbudet mot den turkiska tidningen Evrensel måste upphävas
Svenska PEN och elva andra organisationer riktar ett tackbrev till Sveriges fristäder!
Svenska PEN och elva andra organisationer går samman i ett gemensamt tackbrev till Sveriges samtliga 25 fristäder. Fristäder som ger skydd åt förföljda och hotade författare, journalister, konstnärer och musiker behövs mer än någonsin. Och för oss undertecknade, ser vi hur det behovet hela tiden ökar. Läs brevet här.
Vad händer med yttrandefriheten i Ungern?
Domen mot Gui Minhai är ren propaganda
Under tisdag morgon nåddes vi av det plötsliga beskedet att Gui Minhai har dömts till tio års fängelse. Domen mot honom ska ha fallit under måndagen i Ningbo, utanför Shanghai. Enligt domen ska Gui Minhai ha tillhandahållit statshemligheter till utlandet. Dock framgår det inte någonstans när åtal väcktes, hur länge rättegången har pågått, om han haft någon advokat eller ens fått närvara i domstolen. Mycket tyder på att detta är en iscensatt manöver för att försöka tysta kritiken mot Kina.
Kinesiska ambassadens nya svepande attacker mot Gui Minhai
I torsdags, 20 februari, publicerade Sveriges sex största dagstidningar gemensamt ett öppet brev till Kinas president Xi Jinping. Brevet undertecknades av 30 kulturchefer, förläggare, författare, journalister, jurister och Kinakännare som krävde att den svenske medborgaren, Gui Minhai, släpps fri och att den kinesiska ambassaden upphör med sina attacker mot yttrandefriheten i Sverige. På sin hemsida har ambassaden nu svarat.