Kritiska röster tystas i Nicaragua

Kritiska röster tystas i Nicaragua

I ett gemensamt yttrande, kräver Svenska PEN och Sveriges Författarförbund att Nicaragua drar tillbaka åtalet och arresteringsordern mot den nicaraguanske författaren Sergio Ramírez. Anklagelserna mot Sergio Ramírez är ett tydligt exempel på Daniel Ortegas grova angrepp på yttrandefriheten, där myndigheterna har utvecklat ett rättsligt system för att med trakasserier och gripanden tysta författare och journalister.

Ompröva svensk politik för att få Dawit Isaak fri

Ompröva svensk politik för att få Dawit Isaak fri

Den 23 september har den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea i 20 år. Tre statsministrar och sex utrikesministrar har hittills misslyckats med att få honom fri. Att svensk utrikespolitik har något att lära är uppenbart. Inför 20-årsdagen av att Dawit fängslades publicerar fem tidningar i Sverige en gemensam debattartikel i Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Förtycket hårdnar på Kuba efter protester.

Förtycket hårdnar på Kuba efter protester.

Den 11 september, två månader efter de stora protesterna på Kuba, skriver Svenska PEN under ett gemensamt uttalande med flera organisationer som representerar författare, konstnärer, människorättsförsvarare, journalister och intellektuella. Kubas regering uppmanas att omedelbart stoppa de systematiska trakasserierna mot författare och konstnärer; att omedelbart släppa alla som godtyckligt har gripits, trakasserats eller försvunnit; och att respektera yttrandefrihet och konstnärlig frihet, snarare än att tysta dem som är kritiska till regeringens politik. Som svar på krisen har tusentals kubaner tagit sig ut på gatorna och krävt reformer.

Turkiet: Författaren och poeten Meral Şimşek riskerar långa fängelsestraff

Turkiet: Författaren och poeten Meral Şimşek riskerar långa fängelsestraff

Författaren och poeten Meral Şimşek riskerar upp till 15 års fängelse i åtal om ”medlemskap i terrororganisation” samt ”skapandet av terroristpropaganda”. Anklagelserna är tydligt fabricerade och har riktats mot Şimşek på grund av hennes litterära arbete. Svenska PEN har nu i ett brev uppmanat Turkiets justitieminister att lägga ned åtalen mot Şimşek och att göra allt i sin makt för att se till att förföljandet och fängslandet av författare och journalister omedelbart upphör.

Attacker på nätet mot PEN Maltas Manuel Delia

Attacker på nätet mot PEN Maltas Manuel Delia

Svenska PEN kräver att de maltesiska myndigheterna omedelbart skärper skyddet för journalister och aktivister på grund av den kampanj på nätet som riktats mot, generalsekreteraren för PEN Malta, Manuel Delia. Delia är en känd bloggare och aktivist som står i frontlinjen för kampen mot korruption i landet. Attackerna mot honom startade efter att åtal hade väckts mot affärsmannen, Yorgen Fenech, för delaktighet i mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia, 2017.

Svenska PEN protesterar mot fängslandet av filosofen Uladzimir Matskevitj 

Svenska PEN protesterar mot fängslandet av filosofen Uladzimir Matskevitj 

Den erkände belarusiske filosofen och författaren Uladzimir Matskevitj greps i Minsk den 4 augusti 2021. Den 2 augusti skrev han ett öppet brev med titeln ”Till medborgare Lukasjenka från medborgare Matskevitj”. Två dagar senare greps han och sitter sedan dess i fängelse. Skälen till varför han arresterats är, som så ofta i dagens Belarus, svepande och oklara.

Tucholskypristagaren Yassin Al-Haj Saleh är på Sverigebesök

Tucholskypristagaren Yassin Al-Haj Saleh är på Sverigebesök

Den syriske författaren och tänkaren Yassin Al-Haj Saleh är på Sverigebesök för att medverka i ett samtal som leds av Sara Mannheimer om litteratur i krisens marginal som anordnas av Clandestino Institut i Göteborg.

Samtalet äger rum söndagen den 29 augusti klockan 13:30.

Al-Haj Saleh tilldelades Svenska PENs Tucholskypris 2017. Han har kallats den syriska revolutionens samvete och hans texter publiceras i The Guardian, The New York Times och Le Monde.

Senaste bidraget ur PEN/Opps Libanontema: Brottstycken ur ett sargat minne av författaren Najwa Barakat

Senaste bidraget ur PEN/Opps Libanontema: Brottstycken ur ett sargat minne av författaren Najwa Barakat

Efter den katastrofala explosionen i Beiruts hamn den 4e augusti förra året blev skrivandet omöjligt för den libanesiska författaren Najwa Barakat. Nu när hon försöker återgå till berättandet måste hon ta hjälp av minnet. Hon gör de centrala händelserna i Libanons moderna historia till hållpunkter att utgå från: inbördeskriget, oktoberrevolutionen 2019 och hamnexplosionen i Beirut 2020. Det är fullt begripligt att det är svårt för en libanesisk författare att skriva om den senaste katastrofen utan att sätta den i förbindelse med det kollektiva traumat som det långvariga inbördeskriget förorsakat.

Barakat skriver: våra förflutna år bara fortsätter att förflyta.

Sista brottstycket i texten vittnar om författarens resignation och avsaknad av framtidshopp. Ingen räddning syns inom räckhåll för ett höstligt Libanon. Barakat tar avsked av ett älskat land som nu går förlorat i händerna på korrupta och ansvarslösa politiker.

Najwa Barakat föddes 1960 i Beirut och är en av de framstående författarna inom libanesisk och arabisk litteratur. Barakat är även journalist och översättare. Vid 19 års ålder 1985, emigrerade hon till Paris på grund av inbördeskriget som utbröt i Libanon. Efter att ha erhållit doktorsexamen i teater sedan filmvetenskap från Sorbonne Universitetet i Paris arbetade hon som frilansjournalist i ett antal arabiska tidningar och tidskrifter. Hon har även producerat och presenterat kulturprogram för exempelvis Radio France International och British Broadcasting Corporation. Najwa Barakat har publicerat sex romaner (fem på arabiska och en på franska).

Länk till PEN/Opps Libanonnummer:

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet, tisdagen den 17 augusti klockan 12.00

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet, tisdagen den 17 augusti klockan 12.00

Den 17 augusti är det 70 månader sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade den svenske medborgaren, bokförläggaren och poeten Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. ”Brottet” är att ha publicerat regimkritiska böcker. I fjol dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”.

I samband med att Gui Minhai varit kidnappad i 70 månader anordnas en stödmanifestation för Gui Minhais frihet tisdagen den 17 augusti 12.00-13.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken).

PEN Belarus måste få verka fritt

PEN Belarus måste få verka fritt

Högsta domstolen i Belarus beslutade igår 9 augusti, att förbjuda PEN Belarus.

– Beslutet är ännu ett i raden av steg som den belarusiska regimen tagit för att tysta alla de kulturellt verksamma som protesterar mot förtrycket, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN. Beslutet att inleda en process för att förbjuda PEN Belarus inleddes kort efter att organisationen presenterat en rapport om övergreppen mot kulturens rättigheter i landet. Under sommaren har en rad organisationer i det civila samhället och oberoende medier i Belarus utsatts för trakasserier. Många har fängslats

PEN fördömer morden på de afghanska PEN-medlemmarna Abdullah Atefi och Dawa Khan Menapal

PEN fördömer morden på de afghanska PEN-medlemmarna Abdullah Atefi och Dawa Khan Menapal

PEN fördömer det brutala mordet på poeten, historikern och medlemmen av afghanska PEN, Abdullah Atefi. Vi uppmanar det internationella samfundet, den afghanska regeringen och FN: s säkerhetsråd att hålla talibanerna ansvariga för deras förföljelse av poeter, författare och andra obeväpnade civila som uttrycker sig med fredliga medel.

Natten till den 4 juli 2021 togs Abdullah Atefi från sitt hem i Choradistriktet i provinsen Oruzgan och dödades, enligt ett TV-uttalande från provinsens guvernör. Medan talibanerna, enligt uppgift, har förnekat ansvaret för mordet, hävdar Afghanistans vice president, Amrullah Saleh, att talibanerna tog ut Atefi från hans hem och sköt honom på gatan.

Uttalande från Svenska PEN, Norsk PEN och Dansk PEN i samband med årsdagen: Attackerna mot yttrandefriheten i Belarus fortsätter

Uttalande från Svenska PEN, Norsk PEN och Dansk PEN i samband med årsdagen: Attackerna mot yttrandefriheten i Belarus fortsätter

Tre nordiska PEN-center står tillsammans med våra kollegor i Belarus i kampen för frihet.

Svenska PEN, Norsk PEN och Dansk PEN protesterar mot det kritiska läget för demokrati och yttrandefrihet som just nu råder i Belarus. Vi uppmanar myndigheterna i Belarus att omedelbart upphöra med angreppen mot PEN Belarus, som nyligen hotades med nedstängning, och mot oberoende röster i landet.

Nya brutala tillslag mot medier i Belarus

Nya brutala tillslag mot medier i Belarus

Svenska PEN protesterar mot ännu ett brutalt ingripande mot pressfrihet och det fria ordet i Belarus. Den 8 juli har en ny våg av arresteringar, nedstängningar, husrannsakan och våld sköljt över hela landet. Bland de nedlagda medierna är den äldsta oberoende tidningen i Belarus – Nasja Niva. Och bland de arresterade – tidningens ledning och välkända journalister Andrej Dynko, Andrej Skurko och Jahor Martsinovitj.

Enligt uppgift har Jahor Martsinovitj blivit slagen vid gripandet och en ambulans har senare blivit tillkallad till häktet där han befinner sig.

Svenska PEN kräver en omedelbar frigivning av alla fängslade journalister och alla andra politiska fångar i Belarus.

PEN/Opps sommarnummer #38 fokuserar på Libanon!

PEN/Opps sommarnummer #38 fokuserar på Libanon!

Libanons ekonomi var redan körd i botten när hamnexplosionen inträffade den 4:e augusti förra året. Över 200 människor dog och lika många blev hemlösa. Detta har skapat en politisk kris, regeringen tvingades avgå och anklagelser har riktats mot den före detta premiärministern Hassan Diab och tre andra ministrar för att de inte har gjort tillräckligt för att förhindra katastrofen.

Den prisbelönade libanesiske författaren Alexandre Najjar besökte Stockholm i oktober 2020 och medverkade i ett samtal anordnat av Svenska PEN i samarbete med ReOrient och tidskriften Karavan där han samtalade om explosionen i Beirut, landets politiska och ekonomiska situation och om litteraturen.

Under hans Sverigebesök initierades idéen om att göra detta nummer om Libanon. Najjar som även är ansvarig utgivare för den Beirutbaserade franskspråkiga tidningen L’Orient Littéraire är gästredaktör för denna utgåva av PenOpp.

YTTRANDEFRIHETSPODDEN #19 - BELARUS OCH YTTRANDEFRIHETEN

YTTRANDEFRIHETSPODDEN #19 - BELARUS OCH YTTRANDEFRIHETEN

Yttrandefrihetspodden släpper idag det första av tre specialavsnitt om Belarus. Yttrandefrihetspoddens Jenny Aschenbrenner och Svenska PEN's projektledare för Belarus Stefan Ingvarsson samtalar i detta avsnitt med poeten, författaren och kulturjournalisten Inga-Lina Lindqvist, författaren och översättaren Alena Kazlova samt författaren, översättaren och konstnären Dmitri Plax.