Opinion och debatt

2000 dagar i fängelse - påstötningar i fallet Raif Badawi

Den saudiske bloggaren och människorättsaktivisten, Raif Badawi, har nu tillbringat drygt fem år, mer än 2 000 dagar i fängelse.I ett brev till Saudiarabiens kung, Salman bin Abdul Aziz Al Saud, kräver Svenska PEN att spöstraffet upphävs och att Raif Badawi och hans advokat Waleed Abu al-Khair, som dömts till 15 års fängelse, omedelbart och villkorslöst släpps fria.

Anna Mattsson om Cambodia Daily

Anna Mattsson om Cambodia Daily

Cambodia Daily och Phnom Penh Post var mina fönster mot sanningen. De skrev om vad som pågick bakom de politiska och nationella kulisserna. I Cambodia Daily läste jag om landgrabbing, om illegal avverkning av urskog, om lagen mot domestic violence, om förfarandet vid våldtäktsrättegångar, om bakgrunden till mordet på textilarbetarnas fackliga ledare Cheah Vichea, om rättegångarna mot Röda khmererna, om Khieu Ponnarys död, hon som var gift med Pol Pot och som bodde ett par kvarter bort på gata 21, om filmen Who killed Cheah Vichea? läste jag, och om polisvåld, om dödsskjutningar av lokalbefolkning i samband med skövlandet av byar inför sockerrörsplantering, om demonstrerande textilarbetare, om kampen för en rättvisare lönesättning….

En attack på det fria ordet

En attack på det fria ordet

Så mottogs domstolens beslut att kvarhålla de fem redaktionsmedlemmarna på oppositionstidningen Cumhuriyet i fortsatt fängsligt förvar i Silivri utanför Istanbul på måndagen:

”Domstolen har beslutat att kvarhålla de anklagade tills samtliga vittnen är hörda” förklarade domaren Abdurrahman Orkun Dag. Beslutet togs sent på måndagskvällen efter en tretton timmar lång förhandling och ledde till kraftiga reaktioner bland de kollegor och observatörer som infunnit sig. Flera av Cumhuriyets journalister, inklusive deras chefer, har redan suttit fängslade i över 10 månader.

Hur många fler svenska medborgare är rödflaggade av politiska skäl?

Hur många fler svenska medborgare är rödflaggade av politiska skäl?

Det finns något alldeles särskilt som skiljer medborgarna i fria länder från dem som bor i ofria länder. Det gäller ytterdörren och det gäller natten.

Om någon rör sig utanför dörren om natten blir de flesta av oss inte rädda. Vi tror inte att det är polisen, och vi tror inte att vi ska bli gripna. Så är det inte i ett ofritt land, så är det inte i Turkiet. Där har rädslan för en knackning på dörren mitt i natten blivit allmänt spridd. Människor grips och anklagas för samröre med terroristorganisationer, ofta på mycket lösa grunder.

De som är värst utsatta, de skrivande, författarna och journalisterna, flyr landet – om de kan. Men natten och dörrknackningarna har korsat gränsen och når numera regimkritiker också i andra länder, till och med de som inte är turkiska medborgare. Verktyget för förföljelsen heter Interpol.

Rättegången mot journalister på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet

Rättegången mot journalister på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet

Hur ska man reagera när vardagen blivit till galenskap? När det vanliga arbete man utfört i tjugo, kanske trettio år, plötsligt blivit en kriminell handling? Det är den fråga som 17 åtalade journalister och en stor del av den turkiska allmänheten nu står inför.

På fredag avslutas den nu pågående rättegången i Istanbul mot journalisterna från den välkända och respekterade dagstidningen Cumhuriyet. Under veckan som gått har tidningens redaktörer, tecknare, jurister och styrelsemedlemmar förhörts om artiklar de skrivit, telefonsamtal de ringt, personer de träffat eller intervjuat, rubriker de fattat beslut om och redaktionens prioriteringar – det vill säga helt vardagliga arbetsuppgifter på vilken tidningsredaktion som helst, överallt i världen. Två av de åtalade har lyckats fly landet, men de övriga måste alltså lämna vittnesmål om en arbetsdags helt triviala detaljer.

Öppet brev till Stefan Löfven i Kina

Samma dag som statsminister Stefan Löfven reser till Kina, nås vi i Svenska PEN av uppgifterna om att den kinesiske dissidenten och mottagaren av Nobels fredspris 2010, Liu Xiaobo, har blivit villkorligt frigiven ur fängelset sedan han diagnosticerats med obotlig levercancer. Han är nu inlagd på sjukhus.

Liu Xiaobo är litteraturvetare, poet och en av de mest kända regimkritikerna i Kina. Han dömdes 2009 till elva års fängelse för omstörtande verksamhet. Han är en av författarna bakom manifestet Charta 08 som krävde stora politiska reformer i Kina. 2010 mottog han Nobels fredspris för sin ”långa och våldsfria kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina”.

Att Liu Xiaobo har frigivits villkorligt och fått vård är ett framsteg, men vi står fast vid kravet på ett fullständigt frikännande. Domen mot honom strider mot den Internationella deklarationen om mänskliga rättigheter. Med tanke på den orättvisa behandlingen av honom i Kina, bör han få lämna landet och söka vård utomlands, om detta är vad han önskar.

Svenska PEN har inför statsministerns resa till Kina gjort den svenska regeringen uppmärksam på den svenske förläggaren och samvetsfången Gui Minhais situation och uppmanat statsminister Stefan Löfven att ta upp hans fall i möte med Kinas premiärminister Li Keqiang, samt vid World Economic Forum i Dalian. Gui Minhai måste släppas fri eller få sin sak prövad inför opartisk domstol.

Nu uppmanar vi er att även ta upp Liu Xiaobos akuta situation.

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande, Svenska PEN

Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare, Svenska PEN

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare, Svenska PEN

 

Använd yttrandefriheten för Raif Badawi - Elisabeth Åsbrink skriver i Dagens Arena

Använd yttrandefriheten för Raif Badawi - Elisabeth Åsbrink skriver i Dagens Arena

Denna lördag är det fem år sedan saudiarabiske bloggaren Raif BadawI greps och dömdes till bland annat ettusen piskrapp. Vi kan göra skillnad genom att läsa, sprida och dela hans ord, skriver Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska Pen.

Hösten 2011 stod en religiös ledare i en saudiarabisk tv-kanal och kritiserade landets astronomer. Orsaken var att deras forskning skapade tvivel kring sharia, och för det borde de straffas.

Hur kunde de drista sig att motsäga sharias uppfattning av universum, undrade predikanten, och därmed säga emot shariaexperter som varit verksamma i trettio år, alltså sedan astronomerna själva bara varit barn?

Stefan Löfven bör kräva att Narges Mohammadi friges

Stefan Löfven bör kräva att Narges Mohammadi friges

Inför statsminister Stefan Löfvens resa till Iran den 11-12 februari 2017, vill vi i Svenska PEN framföra vår allvarliga oro över utvecklingen i Iran. Under decennier har grundläggande mänskliga rättigheter utsatts för grova kränkningar och den redan kraftigt begränsade yttrandefriheten är ständigt föremål för nya attacker.

Vår förhoppning är att statsministerns och den svenska delegationens resa ger tillfälle att uppmärksamma och föra dialog om Irans ansvar att vidta åtgärder för att dessa kränkningar ska upphöra – det är viktigt att resan inte innebär ett tyst överseende med hur mänskliga rättigheter gång på gång kränks. En av de frågor som bör lyftas är kravet på att journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi omedelbart släpps fri från fängelset i Teheran.

Frige Bigeldy Gabdullin, ordförande i PEN Kazakstan!

Författaren och journalisten Bigeldy Gabdullin greps 15 november, på Fängslade författares dag, anklagad för utpressning. PEN International och Svenska PEN fruktar att Gabdullin fängslats på grund av sin kritiska rapportering om korruption inom statliga myndigheter. 

 

Gabdullin anklagas för att ha försökt utpressa statstjänstemän genom att avslöja korruption och sedan kräva pengar för att inte publicera ytterligare artiklar i ämnet. PEN International och Svenska PEN kräver att eventuella bevis mot Gabdullin läggs fram skyndsamt och att han ges en rättvis rättegång enligt internationell standard. Om inga sådana bevis kan läggas fram kräver vi att Gabdullin omedelbart försätts på fri fot.

 

Bigeldy Gabdullin är vid sidan av sin journalistiska verksamhet en framstående romanförfattare, essäist och översättare i Kazakstan. Under hans tid som ordförande i PEN Kazakstan har centret bland annat drivit ett projekt för att översätta kazakisk litteratur till engelska.

 

Ola Larsmo: ”Hög tid för Sverige att agera i fallet Raif Badawi”

Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo och Björn Wiman skriver i DN idag om nödvändigheten att protestera mot straffet mot Raif Badawi och markera mot en stat som dömer ut medeltida straff för medborgare som använder sig av fundamentalt demokratiska rättigheter. De skriver: Sveriges utrikesminister Margot Wallström har i veckan meddelat att Saudiarabiens chargé d’affair har kallats till UD för att motta en officiell protest. Det är i sig utmärkt, men om markeringen för tryckfriheten ska vara något annat än ett ”photo opportunity” måste det också kosta något”.

Läs hela artikeln här

Från och med idag publicerar DN tillsammans med Svenska PEN en serie officiella protester mot Raif Badawis spöstraff så länge det fortsätter att utmätas. 

Svenska PEN protesterar mot ökade arresteringar i Kina

Svenska PEN protesterar mot ökade arresteringar i Kina

Svenska PEN protesterar mot den arresteringsvåg av kinesiska författare och intellektuella som skett i samband med demonstrationerna i Hongkong. Särskilt oroande är arresteringarna av Gao Yu, Zhang Miao, Su Changlan och Svenska PEN:s hedersmedlem, författaren Xu Xiao, varför man i ett brev nu uppmanar president Xi Jinping att lägga ner åtalspunkterna mot de fängslade och omedelbart försätta dem på fri fot.

Mustafa Can: ”Vad vore egentligen vår civilisation utan författarna med exilerfarenhet?”

Den 1 oktober ordnade Svenska PEN tillsammans med Fristad Stockholm en manifestation till stöd för fristadssystemet som hotas läggas ned sedan förvaltningsrätten slog fast att fristäder ”faller utanför den kommunala kompetensen”. Journalisten och författaren Mustafa Can var värd för kvällen. Här publicerar vi hans tal. 

”Åklagaren ignorerar den nya lagen”

I dag skriver Björn Tunbäck, koordinator på Reportrar utan gränser, om hur svensk åklagare väljer att inte ta sig an Dawit Isaaks fall trots en polisanmälan som gjorts mot Eritrea.

”Den svenska åklagaren väljer att enbart se svårigheter, inga möjligheter och lägger ner utredningen mot Eritrea. Åklagarens agerande skadar Dawit. Det hotar hans liv. Och det försvagar samtidigt den globala utvecklingen av människorätten”, skriver Tunbäck på Svt Opinion.

Hela debattinlägget kan du läsa här.

Turkiska PEN inför rätta

Svenska PEN fördömer starkt den utredning av turkiska PEN som Istanbuls åklagarmyndighet inledde i går. Turkiska PEN anklagas för att ha "förolämpat den turkiska staten" vilket är förbjudet enligt Artikel 301 i den turkiska brottsbalken. Bakgrunden till utredningen är en artikel som publicerades på turkiska PENs hemsida i juni förra året där organisationen protesterade mot åtalet av författaren och kompositören Fazil Say, som anklagas för att ha skrivit kränkande saker om islam på sociala medier. Turkiska PEN anses även ha ”påverkat den rättsliga processen”.

Den 25 december 2012 besökte polisen turkiska PENs kontor i Istanbul och krävde att få kontaktuppgifter till alla i styrelsen. I går kallades sex personer ur styrelsen till förhör: ordförande Tarik Günersel, vice ordförande Halil Ibrahim Özcan, generalsekreterare Sabri Kuşkonmaz, kassören Tulin Dursun, styrelseledamöterna Zeynep Oral och Mario Levi samt poeten och kritikern Nihat Ates som laddade upp artikeln på hemsidan. Om utredningen visar att turkiska PENs styrelse har begått ett brott, riskerar de att dömas till mellan sex månader och två år i fängelse.

Svenska PEN ser mycket allvarligt på utvecklingen i Turkiet och fördömer dessa inskränkningar av yttrandefriheten. Vi uppmanar den turkiska regeringen att lägga ner åtalet mot turkiska PEN omgående samt avskaffa artikel 301 i dess helhet. Det rör sig om en vagt utformad lag som begränsar yttrandefriheten och används av staten och dess institutioner för att tysta all slags kritik.

(Foto: Nihat Ates, Tülin Dursun, Mario Levi, Zeynep Oral, Ahmet Erözenci, Sabri Kuskonmaz, Halil İbrahim Özcan utanför Istanbuls åklagarmyndighet)

Brev till Irans ambassadör i Sverige

Svenska PENs hedersmedlem Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar sedan 18 oktober, som protest mot att barnens rättigheter kränks vid besök i fängelset och för att de iranska myndigheterna ska lämna hennes familj ifred. Med anledning av detta har vi skickat ett brev till Irans ambassadör i Sverige, där vi kräver att de ska tillmötesgå hennes krav och rädda hennes liv.

Brev till turkiets justitieminister

To Mr Sadullah Ergin, Minister of Justice, Turkey

Dear Mr Sadullah Ergin,

Muharram Erbey, human rights lawyer, writer and PEN Turkey member should be released now!

Muharram Erbey should be released from prison immediately. He was arrested on December 24 2009 and has been detained in prison since then without being sentenced in a fair trial during these 3 years! Erbey was again brought to trial Friday 21 September 2012 together with about 80 other people, women and men, who are accused of having links to an organisation said to be affiliate to the banned Kurdistan Workers Party (PKK). We are deeply concerned by the fact that no decision of Mr Erbey’s immediate release was taken.

Since 1990’s Erbey has worked on human rights issues and has represented a number of individuals whose cases have come to the European Court on Human Rights.

We at PEN share concerns of other human rights observers that Muharrem Erbey’s arrest appears to be linked to his human rights advocacy. Erbey is a highly respected human rights lawyer, and Vice President of the Human Rights Association (IHD) who has conducted research into disappearances and extra-judicial killings in and around Diyarbakir region.

We at Swedish PEN want to express our deep concern at the arrest of Muharram Erbey for reasons, which appear to be related to his human rights advocacy.

We ask for assurances that his arrest from now on does not fail foul of international standards protecting the rights to freedom of expression and association, and that the judicial proceedings against him follow full and proper fair trial process.

We call for the judicial process against him to be carried out expediently and without delay.

As representatives from Swedish PEN we attended the trial during Friday on September 21 2012 and we now also call for Muharram Erbey’s immediate and unconditional release.

Diyarbakir September 22 2012

Firat Ceweri
Writer and member of Swedish PEN

Maria Modig
Writer and member of Swedish PEN

Aktion för kollegor i Syrien

Brev från Jasim Mohamed, Svenska PENs språkkommitté:

Händelserna i Syrien har inte undgått någon av oss. Många av våra syriska kollegor har tagit ställning emot Assads regim och som en följd av det har ett flertal av dem fängslats, en del tvingats lämna landet, andra gått under jorden och många har fått förlorat sina jobb och sina försörjningsmöjligheter. De befinner sig helt enkelt i en nödsituation. Och det är där som ni kommer in i bilden.

Öppet brev till Turkiets justitieminister

Den turkiske förläggaren Ragıp Zarakolu, mottagare av Internationella Förläggareföreningens Freedom to Publish-pris, har fängslats anklagad för att vara medlem i en illegal organisation. Med anledning av gripandet har Svenska PEN tillsammans med Internationella PEN och Sveriges Författarförbund skrivit ett öppet brev till Turkiets justitieminister. Nedan publiceras brevet i sin helhet.