Narges Mohammadi har blivit dömd till ytterligare ett år i fängelse vilket innebär att hennes fängelsestraff utökats till 13 år och 3 månader, 154 piskrapp, exil och samhällstjänst. PEN International fördömer den nya domen i ett uttalande den 21 juni.
Javier Mileis första sex månader hotar yttrandefriheten och kulturella rättigheter
Yttrandefrihetspodden #41 EU, Nato, asyl och utlandsspioneri – frågepodd om juridik
Frågepodd! Vi har återigen bjudit in tryckfrihetsexperten Nils Funcke och asylrättsjuristen Madelaine Seidlitz för att svara på lyssnarnas frågor. Vad har vi som medborgare för skyldigheter när det gäller yttrandefriheten? Hur påverkar medlemskapet i Nato hur lagarna kring tryck- och yttrandefriheten tolkas i Sverige? Och vad har Karl XIV Johan med allt detta att göra?
Upprop för egyptiske poeten Galal El-Behairy
Nya ledamöter i Svenska PEN:s styrelse
Anmäl dig till Banned Books Week Sverige 2024!
Dikt av den fängslade belarusiska poeten Maksim Znak
Storbritannien/USA: Assange får överklaga utlämning till USA
Uiguriska forskaren Rahile Dawut firar sin födelsedag i fängelse
Författaren Selahattin Demirtas dömd till 42 års fängelse i Turkiet
Sedigheh Vasmaghi släppt från Evinfängelset och ny hedersmedlem i Svenska PEN
Brev till statsministern om det oroande läget för pressfriheten i Gaza
Med anledning av Pressfrihetens dag har Svenska PEN gått samman med PEN International och flera andra PEN-center för att uppmärksamma situationen för pressfriheten i Gaza och uppmana beslutsfattare världen över att agera. I ett brev till statsminister Ulf Kristersson vädjar vi om att uppmana konfliktens parter att säkerställa pressfriheten och säkerheten för journalister i regionen.
Protest mot att åtalet för mordförsöket på William Nygaard läggs ner
Den norska åklagarmyndigheten har beslutat att lägga ner åtalet för mordförsöket på den norske förläggaren William Nygaard. Vi ser med stor oro på beslutet och Svenska PEN har, tillsammans med en rad representanter från Grupp Krilon, skrivit till den norska riksåklagaren Lars Erik Alfheim och protesterat mot beslutet.
Minoriteter och minoritetsspråk i dagens Ryssland tar plats i nytt nummer av PEN/Opp
PEN/Opps nya nummer Det icke-ryska Ryssland: de dekoloniala litteraturerna riktar fokus mot minoriteter och minoritetsspråk i den Ryska federationen. Översättaren och redaktören Mikael Nydahl är gästredaktör för numret tillsammans med den i Sibirien födda, ukrainsk- och moldaviskättade poeten Galina Rymbu och den tatariska Berlinbaserade poeten Dinara Rasuleva.
Yttrandefrihetspodden #40 Hur står sig den akademiska friheten idag? Med Åsa Wikforss och Shirin Ahlbäck Öberg
Universitet och lärosäten har alltid varit en plats för debatt och diskussion. Hur påverkar det den akademiska friheten när opinionsyttringar förbjuds på campus, när studenter uppsåtligen trakasserar lärare och kurskamrater och när mandatperioder för universitetsstyrelser kortas? Hur fri är egentligen akademin i Sverige? Och vilka hot och utmaningar står den inför? Gästar gör Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet, författare och ledamot i Svenska Akademien, och Shirin Ahlbäck Öberg professor i statskunskap vi Uppsala universitet.
Ny tjänst ska kartlägga otillbörlig påverkan på biblioteken
I samarbete med Svensk biblioteksförening har Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket, genom projektet Banned Books Week Sverige, skapat ett formulär som möjliggör för bibliotek och bibliotekarier att rapportera otillbörlig påverkan från politik och allmänhet direkt när de sker. Syftet är att kartlägga var och på vilka grunder påverkan sker och om de leder till åtgärd på biblioteken.
Montenegro: Svenska PEN på plats när åtalet mot Boban Batrićević lades ner
Åtalet mot akademikern, författaren och vice ordföranden för Montenegrinska PEN, Boban Batrićević, läggs ner. Det slår en domstol fast efter att han åtalats för en artikel som kritiskt granskade den serbisk-ortodoxa kyrkan. Svenska PEN bevakade rättegången på plats genom delegaterna Ljiljana Dufgran och Jonas och Maria Modig.
USA/Storbritannien: Utlämningen av Julian Assange skjuts upp
Två domare på High Court i London har beslutat att Wikileaksgrundaren Julian Assange har rätt att överklaga utlämningen till USA vilket innebär att beslutet skjuts upp. Svenska PEN, tillsammans med PEN International och flera andra PEN-center, upprepar kravet på att Julian Assange omedelbart ska friges och att anklagelserna mot honom dras tillbaka.