Under den internationella PEN-kongressen i Oxford den 24–27 september 2024 antog PEN Internationals delegatförsamling två viktiga resolutioner. Den ena resolutionen fördömer de allvarliga kränkningarna av yttrandefriheten i Palestina och Israel efter händelserna den 7 oktober 2023. Den andra resolutionen lyfter ett akut behov av skyddsmekanismer för författare som befinner sig i riskzoner världen över. Läs resolutionerna här!
Över 700 bibliotek, bokhandlare och skolor deltar i årets Banned Books Week Sverige
Turkiet: PEN fördömer räder mot kurdiska bokhandlare och organisationer
Yttrandefrihetspodden #43 Där man bränner böcker
Varför förbjuds böcker och rensas ut från bibliotek? Vad innebär det att bränna en koran? Hur kan samma utsaga fällas för förtal på Instagram men skyddas när den skrivs i en bok? Kan litteratur vara farlig? I dagarna släpps Ida Ölmedals bok Där man bränner böcker, där hon djupdyker i fall av bokförbud genom historien – här i samtal med Kerstin Almegård.
Upprop om hat, hot och trakasserier i den offentliga debatten
Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård och filosofiprofessorn och akademiledamoten Åsa Wikforss är initiativtagare till ett upprop som skrivits under av mer än 70 journalister, författare och forskare i Sverige – med syftet uppmärksamma och synliggöra de hot, hat och trakasserier som riktas mot människor till följd av deras arbete.
Bushra al-Maqtari tilldelas Tucholskypriset 2024
Anmälan mot Eritreas president för brott mot mänskligheten
Svenska PEN uppmärksammar årsdagen av Jîna Mahsa Aminis död med texter om proteströrelsen
Idag är det två år sedan Jîna Mahsa Amini dog efter att hon gripits och misshandlats av Irans moralpolis – hennes död blev startpunkten för proteströrelsen Kvinna Liv Frihet. För att uppmärksamma årsdagen kommer Svenska PEN med start idag att publicera ett antal texter som förhåller sig till protesterna, i vår nättidskrift PEN/Opp.
Författare i Turkiet riskerar sju och ett halvt års fängelse
Frige den kurdiska poeten Ilhan Sami Çomak
Svenska PEN, tillsammans med PEN International och andra PEN-center, uttrycker vår bestörtning över beslutet att inte frige den kurdiska poeten Ilhan Sami Çomak som suttit fängslad i Silivrifängelset i 30 år. Det var planerat att Ilhan Sami Çomak skulle bli villkorligt frigiven den 21 augusti 2024 men Silivrifängelset beslutade emot villkorlig frigivning.
Yttrandefrihetspodden #42 Trollfabriker och Trumptaktiker – om hat och hot mot media med Martin Gelin
Svenska PEN välkomnar frigivningen av Julian Assange
Det är glädjande att Julian Assange nu har släppts från Belmarshfängelset där han tillbringat 1901 dagar. Det faktum att han gjort en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet och kommer att dömas enligt spionerilagen innebär dock ett farligt prejudikat för pressfriheten och för alla dem som försöker avslöja missförhållanden och ställa makthavare till svars.
Ny dom mot fängslade Nobelpristagaren Narges Mohammadi
Javier Mileis första sex månader hotar yttrandefriheten och kulturella rättigheter
Yttrandefrihetspodden #41 EU, Nato, asyl och utlandsspioneri – frågepodd om juridik
Frågepodd! Vi har återigen bjudit in tryckfrihetsexperten Nils Funcke och asylrättsjuristen Madelaine Seidlitz för att svara på lyssnarnas frågor. Vad har vi som medborgare för skyldigheter när det gäller yttrandefriheten? Hur påverkar medlemskapet i Nato hur lagarna kring tryck- och yttrandefriheten tolkas i Sverige? Och vad har Karl XIV Johan med allt detta att göra?