STOCKHOLM: Kultur och medier i nationalkonservatismens Centraleuropa – oberoende eller politisk styrning?

STOCKHOLM: Kultur och medier i nationalkonservatismens Centraleuropa – oberoende eller politisk styrning?

22 mars kl 18-19 i biblioteket på Bonniers konsthall
Fri entré, ingen föranmälan krävs

Det senaste decenniet har nationalkonservativa regeringar förändrat den demokratiska verkligheten i Centraleuropa. Det gäller inte bara de mest kända exemplen: Fidesz i Ungern och Lag och Rättvisa i Polen, utan också andra länder i regionen. Hur har denna utveckling påverkat författares och journalisters vardag? Hur blir det för public service och kulturinstitutioner – och för oberoende medier och fristående kulturutövare – när den politiska styrningen förstärks? Vad händer med kvinnors och hbtqi-personers villkor, och med etniska och andra minoriteter? Och hur sprider sig dessa idéer, inte bara i närområdet eller Europa, utan också till Brasilien och USA – och i vems intresse ligger det? Medverkande: Zsófia Bán, Natascha Strobl, Peter Karlsson och Cecilia Hansson (moderator).

STOCKHOLM: Att skildra kriget

STOCKHOLM: Att skildra kriget

24 februari 19:00. Kulturhuset Stadsteatern

Välkomna att ta del av författarsamtal, läsningar, musik och konstfilm med medverkade från Ukraina, Rwanda, Palestina, Afghanistan och Sverige. Evenemanget är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Svenska PEN. Medverkande: Scholastique Mukasonga, Somaya El Sousi, Ljuba Jakymtjuk, +93, Insomnia taxxi, Juan-Pedro Fabra Guemberena.

MALMÖ: En kväll för Iran

MALMÖ: En kväll för Iran

1 februari 17:30-19:30. Plats: Ljusets kalender, Malmö stadsbibliotek

Möt upp för en kväll med föreläsningar, läsningar och musik för att uppmärksamma och berätta om läget i Iran. Moderator för kvällen är Mitra Pooyandeh. Denna kväll får du fördjupad kunskap om läget i Iran idag, och analys av möjligheter för Irans framtida utveckling, du får höra nyskrivna texter på persiska och svenska och kan förhoppningsvis hitta nya vägar till handling. En kväll för Iran arrangeras av Biblioteken i Malmö i samarbete med Dawit Isaak-biblioteket och PEN Malmö.

Göteborg: Fängslade författares dag

Göteborg: Fängslade författares dag

Tisdag 15 november 18:00 Stadsbiblioteket, Göteborg,
Fängslade författares dag: Turkisk yttrandefrihet – en svensk angelägenhet


Något av det första Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson gjorde efter han tillträtt, var att be om ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Det som ska diskuteras är Turkiets krav på bland annat utlämning av ”misstänkta terrorister” för att landet ska ställa sig bakom Sveriges Natoansökan. Men vem definieras som terrorist i ett land där ogrundad häktning, tortyr och försvinnanden varit utbredda och systematiska under lång tid? Och där de drabbade ofta är journalister, författare och människorättsaktivister?

Stockholm: Fängslade författares dag

Stockholm: Fängslade författares dag

Tisdag 15 november kl 18-20
Bistro Guld på Sven-Harrys konstmuseum

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet. I år riktar programmet uppmärksamhet åt den mycket oroande situationen för uigurer och hur den kinesiska regimens förtryck av den uiguriska kulturen hotar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten. Kvällen bjuder på poesi, musik och tal. Medverkar gör bland annat poeten Abdushukur Muhammet och skådespelaren Lena Endre. Kulturminister Parisa Liljestrand delar ut Tucholskypriset som i år tilldelas den uiguriske författaren Perhat Tursun.

Humanitet - ett samtal om konstnärligt motstånd i tider av krig och repression

Humanitet - ett samtal om konstnärligt motstånd i tider av krig och repression

Samtal Humanitet
När stövlar dansa på vulkaner*
Ett samtal om konstnärligt motstånd i tider av krig och repression

Publikationen Humanitet gavs ut 1933 som en reaktion på nyheten om nazisternas maktövertagande i Tyskland. Bakom Humanitet stod dåtiden stora konstnärer.
Nästan hundra år senare ekar samma budskap i en tid där krig och totalitära vindar återigen hotar demokratier och den konstnärliga friheten. Det som nu sker i Ukraina, Belarus och Kina engagerar återigen konstnärer, författare och intellektuella.

Men vilka strategier används idag och vilka former av aktioner är möjliga? Vad innebär humanitet i dag?

Samtal om Turkiet

Samtal om Turkiet

STOCKHOLM: Onsdagen den 1 juni kl 18- 19.30 i Palmesalen på ABF, Sveavägen 41. Seminariet hålls på engelska. Tiotusentals personer sitter idag fängslade i Turkiet, av dem är många journalister och författare. Med hjälp av svepande anti-terroristlagar har merparten anklagats eller dömts för kopplingar till terrorism. Vad innebär Turkiets villkor för att godkänna Sveriges Nato-ansökan?

Röster om Ukraina

Röster om Ukraina

I Röster om Ukraina (Ukr voices) läser skådespelare från Dramaten texter av ukrainska författare och dramatiker i helt nya översättningar. Medverkar gör bland andra den ukrainska skådespelaren Jekaterina Kisten.

Under kvällen läses ukrainska texter, varvat med vittnesskildringar från sociala medier från Kiev och andra platser. Texterna, som tagits fram på mycket kort tid, har valts ut av dramatikern Keren Klimovsky, skådespelaren Jekaterina Kisten och Dramatens chefdramaturg Emma Meyer Dunér. Dmitri Plax regisserar läsningen. Jekaterina Kisten medverkar även på scen tillsammans med Dramatens skådespelare Christoffer Svensson, Gunnel Fred och Erik Ehn.

DAGENS NICARAGUA – EN BORTGLÖMD DIKTATUR

DAGENS NICARAGUA – EN BORTGLÖMD DIKTATUR

STOCKHOLM. måndag den 25 april, kl 18:30-20:30, Författarnas Hus, Drottninggatan 88B

Ordets och tankens frihet existerar inte längre i Nicaragua; alla oberoende medier i landet har stängts ned och tiotusentals människor, däribland många politiker, journalister, studenter, universitetslärare och författare, har flytt landet. På Författarförbundet kommer den nicaraguanska författaren Gioconda Belli, som nu lever i exil, att läsa ett urval av sina dikter samt berätta om läget i Nicaragua idag. Kvällen bjuder också på ett panelsamtal om situationen för författare och journalister i Nicaragua, och vad omvärlden kan göra för att stötta motståndet och de politiska fångarna.

Vilket skydd finns för visselblåsare när pipan är digital?

Vilket skydd finns för visselblåsare när pipan är digital?

MALMÖ, 6 april 18:00. Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

Vilket skydd finns för digitala visselblåsare och vilka rättigheter kan de åberopa? Det är frågor som mest kanske har belysts genom fängelsedomen mot Chelsea Manning, Edward Snowdens exil och ett eventuellt stundande utlämnande av Julian Assange till USA. Men det finns en mängd mindre uppmärksammade fall med personer som gjort viktiga avslöjanden på nätet och därefter förföljts, hotats och fängslats.PEN Malmö bjuder in till ett samtal för att belysa digitala visselblåsares utsatthet och rättigheter. Med Peter Sunde, Birgitta Jónsdóttir, Isobel Hadley-Kamptz, modererat av Lotte Folke Kaarsholm.
Fri entré.

Samtal 16 februari - Vad händer i Hongkong?

Samtal 16 februari - Vad händer i Hongkong?

Under 2021 sänkte sig mörkret ytterligare över Hongkong, en direkt följd av den nationella säkerhetslag som den kinesiska regimen införde sommaren 2020. Nyheter om fängslade journalister, akademiker, författare och demokratiaktivister kom slag i slag och kulminerade den 29 december med det brutala tillslaget mot en av de sista kvarvarande oberoende nyhetssajterna, Stand News. Sex journalister arresterades för ”uppviglande publicering”, däribland chefredaktören Patrick Lam.

Den yttrandefrihet som Hongkong en gång garanterades i internationella avtal existerar i praktiken inte längre.

Hur ska vi förstå det som händer? Hur ser villkoren för journalister och författare ut i Hongkong 2022? Hur påverkas litteraturen och bokutgivningen?

I årets första seminarium kommer Svenska PEN att rikta strålkastarljuset mot den sorgliga utvecklingen i Hongkong under senare tid.

En kväll med årets Tucholskypristagare Dmitrij Strotsev 16 november i Uppsala!

En kväll med årets Tucholskypristagare Dmitrij Strotsev 16 november i Uppsala!

Den 16:e november anordnar Svenska PEN i samarbete med Uppsala Kommun ett samtal mellan årets Tucholskypristagare den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev och Uppsalaförfattaren Gunnar Ardelius.
Uppsalabördiga författaren Donia Saleh & poeten Ida Börjel medverkar också och kommer att läsa texter ur antologin Ett år i Belarus - röster inifrån en folkresning. (redaktörer: Ida Börjel & Mikael Nydahl, Atlas förlag). Pristagaren har tidigare gästat Uppsala genom sin medverkan i Uppsala internationella litteraturfestival som ägde rum i mars 2021.

Fängslade författares dag och utdelning av Tucholskypriset 2021

Fängslade författares dag och utdelning av Tucholskypriset 2021

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Med sitt årliga högtidlighållande av Fängslade författares dag den 15 november riktar Svenska PEN uppmärksamheten mot de som med sina texter hotar världens repressiva regimer. Så pass att det äventyrar deras egen och deras familjers frihet och säkerhet.

Hur kan vi förstå relationen mellan yttrandefriheten och den krisande situationen i Myanmar? Samtal 20 oktober

Hur kan vi förstå relationen mellan yttrandefriheten och den krisande situationen i Myanmar? Samtal 20 oktober

I februari 2021 vaknade världen upp till nyheten att militären tagit makten i Myanmar genom en statskupp. Under de följande månaderna har den politiska situationen gradvis försämrats och den styrande militärjuntan utkämpar idag en våldsam strid mot den exilregering och proteströrelse som bildats i kuppens kölvatten.

Med våld, flykt och desperation som ett resultat har konflikten mellan juntan och exilregeringen ofta antagit etniska och religiösa dimensioner, där språket och det fria ordet har blivit ett motiv och mål för striden om den nationella makten. I den blodiga kampen mellan autokrati och demokrati har människors liv omkullkastats och deras drömmar om en fredlig tillvaro stukats.

Hur kan vi förstå relationen mellan yttrandefriheten och den krisande situationen i Myanmar? Vilka omständigheter tvingas människor på intern flykt och under militärt förtryck leva under? Vad har Myanmars minoriteter för framtid och hur förhåller de sig till landets utveckling?

Dessa och andra frågor utgör temat för det seminarium om Myanmar och yttrandefriheten som Svenska PEN kommer att hålla den 20 oktober 2021 på Bonniers Konsthall.

SAMTAL

SAMTAL

Svenska PEN gästar Bonniers Konsthall för ett samtal om hatspråk, yttrandefrihet och vikten av ett demokratiskt samtal. Samtalet tar sin utgångspunkt i Svenska PEN:s nyutgivna antologi “Du blir vad du säger” (Norstedts förlag).

Någonting har förändrats i sättet vi talar till varandra, inte minst på sociala medier. Tonen blir hårdare, hot och hat dominerar och polariseringen gör det svårare att mötas i ett meningsfullt samtal.

Hatspråk tystar röster, och är därmed ett av de snabbast växande hoten mot yttrandefriheten i dag. Vad innebär detta för demokratin och det politiska samtalet? Vad gör det med oss alla, som samhällsmedborgare? Hur kan vi möta utmaningen?

FALLET JURIJ DMITRIJEV OCH HOTET MOT DEN FRIA HISTORIEFORSKNINGEN

FALLET JURIJ DMITRIJEV OCH HOTET MOT DEN FRIA HISTORIEFORSKNINGEN

I september dömdes den ryske historikern Jurij Dmitrijev till tretton års fängelse på fabricerade anklagelser om ”barnpornografibrott och vapeninnehav”. Dmitrijev hade blivit en nagel i ögat på ryska myndigheter då han inom ramen för organisationen MEMORIALs arbete sökt och funnit flera massgravar i Karelen från Stalintiden – ett arbete som tidigare fått statligt stöd men som Ryssland på senare år på nytt försökt mörka. Domen betyder med all säkerhet en död i fängelset för den redan sjuke Dmitrijev.

När poesi blir politik - samtal med poeten Dmitrij Strotsev i samarbete med Uppsala internationella litteraturfestival 13 mars

När poesi blir politik -  samtal med poeten Dmitrij Strotsev i samarbete med Uppsala internationella litteraturfestival 13 mars

”våldtagna /med polisbatongen tills livmodern sprack [...] döljer de underdånigt de svarta blodutgjut- ningarna”.

Så lyder ett par rader ur de dikter som upprört regimen i Belarus så till den grad att poeten Dmitrij Strotsev kastades i fängelse. Några av regimens främsta måltavlor är intellektuella; författare, journalister och poeter. En av de för regimen så förhatliga rösterna gästar Uppsala internationella litteraturfestival; Dmitrij Strotsev.

En mångspråkig värld – möte med Elin Anna Labba och Dmitri Plax

Svenska PEN sätter fokus på frågor om språklig mångfald genom sin kommitté för språkliga rättigheter. Möt kommitténs ordförande, författaren, konstnären och översättaren Dmitri Plax i ett samtal med författaren och journalisten Elin Anna Labba. Samtalet sänds via Svenska PEN:s Facebooksida torsdag den 28 januari kl 18.

Ett pågående kulturmord- Kinas förtryck av den uiguriska befolkningen

Ett pågående kulturmord- Kinas förtryck av den uiguriska befolkningen

I december publicerar Svenska PEN en rapport om den kinesiska statens förtryck av den uiguriska befolkningen. En politik som syftar till kulturell utplåning — ett kulturmord. Rapporten som är skriven av statsvetaren Elin Alfredsson Malmros baseras bland annat på unika vittnesmål från uiguriska författare i exil.

Rapporten uppmärksammas av Svenska PEN med två filmade seminarier. Det första i Göteborg, som streamas direkt på Svenska PENs Facebooksida torsdag 10 december kl 18.00. Det i Stockholm spelas in på Bonniers konsthall 9 december och finns någon dag senare att se här på Svenska PENs hemsida och på vår Youtubekanal. De båda seminarierna var planerade att genomföras med publik, men coronapandemin har tvingat oss att förvandla dem till enbart filmade samtal.