Sök jobbet som vikarierande redaktör för PEN/Opp och projektledare.
Belarus: Svetlana Aleksijevitj har kallats till förhör
Svenska PEN stödjer det belarusiska folkets krav på förändring
Sedan presidentvalet den 9 augusti har hundratusentals människor i Belarus samlats till fredliga protester. Pressad av kraven på att han ska avgå, slår president Lukasjenka tillbaka med full kraft.
Svenska PEN har under många år engagerat sig i kampen för yttrandefrihet i Belarus och vi kräver att alla politiska fångar släpps och att de som ansvarar för misshandeln av fredliga demonstranter ställs till svars.
Iran: Svenska PEN kräver att Narges Mohammadi och Nasrin Sotoudeh släpps fria
I skuggan av den allvarliga framfarten av Coronapandemin i Iran fortsätter de iranska myndigheterna sina övergrepp mot dem som vågar kritisera regimen. Trots att COVID-19 fått stor spridning i de överfulla fängelserna trotsar regimen krav på att politiska fångar ska friges – eller åtminstone få permission.
Två som drabbats hårt är de internationellt välkända människorättsförsvararna Nasrin Sotoudeh och Narges Mohammadi. Bägge dömda till långa fängelsestraff.
Kina - Hongkong: Situationen alltmer kritisk
Svenska PEN delar PEN Internationals oro för situationen i Hongkong. Måndagen den 10 augusti frihetsberövades Jimmy Lai, demokratiaktivist och ägare till den framstående Hongkongbaserade dagstidningen Apple Daily, tillsammans med ytterligare ett tiotal personer. Samtidigt genomfördes en polisrazzia av Lais mediehus, Next Digital, och man anhöll även hans två söner. Lai har nu släppts mot borgen. Dessa gripanden är det senaste exemplet på hur Kina tillämpar den nya säkerhetslagen, och hur man i hög grad använder säkerhetslagen för att slå mot röster som är kritiska mot hur Hongkong styrs.
”Lagen strider mot hela överenskommelsen mellan Storbritannien och Kina från 1984 som skulle garantera ”ett land två system”. Det är djupt tragiskt att se hur medborgerliga rättigheter i Hongkong nu utplånas i kapitulation för Kina.” säger Salil Tripathi, ordförande för Fängslade författares kommitté i PEN International.
PEN kräver att Hongkongs ledning säkerställer att tillämpningen av den nationella säkerhetslagen inte inskränker Hongkongs yttrandefrihet och pressfrihet, eftersom att dessa är grundläggande rättigheter som omfattas av Hongkongs grundlag och rättighetsförklaring. Läs mer på PEN Internationals hemsida.
Bakgrund
Den nya säkerhetslagen kungjordes den 20 juni 2020 och representerar de styrande myndigheternas senaste försök att slå ner Hongkongs demokratirörelse. Kritiker fruktar att lagens svepande och otydliga språk får som följd att fredliga protester kriminaliseras, och att det får en hämmande effekt på den demokratiska samhällsutvecklingen. Oro för säkerhetslagarnas tillämpning har framförts av oberoende experter vid FNs råd för mänskliga rättigheter och Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.
Foto: By 美国之音莉雅 - https://twitter.com/voaliyalu/status/1148644024007438337, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80368884
Uttalande: Utvisa inte Adelina Kiame (aka Aaiún Nin)
Iran: Anklagad för att hota rikets säkerhet – för sitt stöd för novemberprotesterna 2019
Sedigheh Vasmaghi, poet, forskare, jurist, och kvinnorättsaktivist och tidigare fristadsförfattare i Uppsala, riskerar på nytt fängelse i Iran. Hon anklagas för att ”hota den nationella säkerheten” och kallades till förhör i Revolutionsdomstolen den 4 augusti. Läs hennes försvarstal i sin helhet här.
Belarus: Släpp politiska fångar omedelbart
PEN International, PEN Belarus och Svenska PEN, bland flera andra PEN-centra är mycket bekymrade över de systematiska kränkningar av rätten till yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter med anledning av presidentvalet i Belarus som äger rum den 9 augusti 2020. Dessa rättigheter är centrala för att ett demokratiskt deltagande av politiska motståndare och kritiska röster ska vara möjligt.
Narges Mohammadi smittad av Covid-19
En grupp människorättsaktivister från FN kräver att Iran släpper aktivisten Narges Mohammadi, som enligt uppgift lider av Coronavirus-symtom innan det är för sent. Gruppen med 16 experter har uttryckt allvarlig oro över att Mohammadi verkar ha smittats av COVID-19 i Zanjan-fängelset. Mohammadi har suttit fängslad sedan 2015 på anklagelser som härrör från hennes arbete med mänskliga rättigheter.
Juriv Dmitriev dömd till 3,5 års fängelse
Svenska PEN kritiska till nytt åtal väckt mot Aslı Erdoğan
Svenska PEN är mycket kritiska till ett förnyat åtal mot författaren och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan. Långt efter att tidsfristen gått ut har en ny turkisk åklagare återupptagit ärendet för påstådd "medlemskap i en terroristorganisation" och "Destruction of National Unity". Erdoğans advokat informerades inte om den nya anklagelsen.
De ställer sig framför ett repressivt maskineri
"Låt inte Kina få kontroll över våra videomöten"
I slutet av maj stängde nättjänsten Zoom ned kontot för Lee Cheuk Yan, en demokratiaktivist i Hongkong. Några dagar senare hände samma sak för aktivisten Zhou Fengsuo och organisationen Humanitarian China, som höll en digital konferens till minne av massakern på Himmelska fridens torg 1989.
Läs en högaktuell och viktig artikel i Expressen om tjänsten som många av oss kommit att bli bekanta med, för att inte säga beroende av, framför allt under pågående pandemi. Artikeln är skriven av Svenska Pens Ordförande Jesper Bengtsson och Grethe Rottböll, Ordförande Sveriges Författarförbund.
Svenska PEN och 38 civila samhällsorganisationer beklagar beslutet att blockera Özgürüz
Svenska PEN och 38 organisationer, inklusive PEN International, beklagar beslutet av en turkisk domstol att förbjuda åtkomst till den tyskbaserade online-radiostationen Özgürüz ('We Are Free'), som leds av Can Dündar. Vi uppmanar de turkiska myndigheterna att vända beslutet, stoppa trakasserierna mot Dündar och reformera landets lagar och rättsliga praxis så att internetfrihet kan garanteras.
Är yttrandefriheten i USA hotad på allvar?
Attack mot yttrandefriheten: Journalisten Maria Ressa döms efter att ha granskat den filippinska presidenten Rodrigo Duterte
Maria Ressa grundade för åtta år sedan nyhetssajten Rappler, som haft en kritisk hållning till president Rodrigo Dutertes, som sedan han kom till makten kritiserats för omfattande brott mot mänskliga rättigheter.
Enligt rättsväsendet i Filippinerna har Maria Ressa gjort sig skyldig till förtal på nätet, rapporterar flera medier. Detta enligt en lag som kom till 2014 – ungefär två år efter att Maria Ressa publicerat artikeln på Rapple som chefredaktör. Nu riskerar journalisten fängelse på mellan 6 månader och 6 år.
HONGKONG: GEMENSAMT UTTALANDE FRÅN SVENSKA PEN, NORSKA PEN OCH DANSKA PEN
Svenska PEN, Norska PEN och Danska PEN är mycket oroade över utvecklingen i Hongkong och konsekvenserna av den nya lagen. Vi ställer oss solidariska med alla som arbetar för det fria ordet i Hongkong.
VI uppmanar regeringarna i Sverige, Norge och Danmark att lägga fram ett gemensamt fördömande av den nya lagstiftningen, som har syfte att underminera Hongkongs självstyre och frånta de boende i Hongkong deras yttrandefrihet.
PEN/Opp fokuserar på hoten mot yttrandefrihet i pandemins namn
I det nya numret av PEN/Opp presenterar vi fjorton journalister, författare, aktivister och poeter som alla skrivit om Corona-pandemin med fokus på det som pågår bakom dödstalen. Lagar träder fram i ny kostym och livsvillkor förändras, samtidigt som censurapparater vaknar till liv och intensifieras.
Turkiet: PEN kräver förklaringar av den turkiska myndigheten för offentlig annonsering
Ryssland och yttrandefriheten under coronakrisen
Pressen mot fria och oberoende medier och det fria ordet i allmänhet har ökat under Putins alla år vid makten. Men hur har utvecklingen sett ut under den senaste krisen? I nya episoden av Yttrandefrihetspodden samtalar vi med DN:s Anna-Lena Laurén och det tidigare kulturrådet i Moskva, Stefan Ingvarsson.